Patru tipuri de vase în care să gătești dacă ții la sănătatea ta

Te-ai educat să mănânci sănătos, ai grijă din ce surse provine mâncarea ta, însă te-ai gândit vreodată în ce gătești? Vasele din teflon sunt periculoase pentru că, în timpul gătirii, elimină substanțe chimice care duc la probleme de sănătate. Ceramica, fonta, lutul și sticla sunt variante mult mai sigure pentru tine. Iată de ce!

Patru tipuri de vase în care să gătești dacă ții la sănătatea ta

Vasele din teflon sunt cele mai ușor de folosit, pentru că nu lipesc mâncarea, însă s-au dovedit a fi și cele mai periculoase deoarece sunt fabricate din substanțe chimice din categoria preparatelor perfluorochimice. Acestea sunt foarte toxice, nu se descompun niciodată în mediul înconjurător și afectează sănătatea oamenilor. Unele studii au arătat legătura dintre teflon și probleme reproductive, cancer, ADHD și probleme la naștere ale bebelușilor.

Vase în care să gătești sănătos

Îți sugerăm patru variante sănătoase, pe care le poți alege în locul teflonului:

Ceramica

O să te bucuri de multe beneficii dacă vei alege să gătești în vase din ceramică. Nu lipesc, rezistă la temperaturi mult mai mari decât cele din metal, dau un gust aparte mâncărurilor și sunt ideale la prepararea rețetelor care necesită gătirea la foc mic, un timp mai îndelungat. Atunci când cumperi un vas din ceramică, ține cont să alegi unul cu totul din acest metal, nu cu fundul din metal.

Lut

Asemănător ceramicii, lutul este ideal pentru slow-cooking. Folosit de mii de ani, acesta nu conține aditivi toxici, iar printre beneficiile sale se numără capacitatea de a neutraliza PH-ul alimentelor gătite în el, grație naturii sale alcaline.
e4home.ro

Fontă

Singurul dezavantaj al vaselor din fontă este că sunt destul de grele. În rest, au multe beneficii pentru sănătate, iar cel mai important este că pot elibera fier în mâncare pe care o gătești. În cazul ingredientelor acide, cum e sucul de roșii, conținutul de fier crește chiar și de 20 de ori. Ținând cont că deficiența de fier este întâlnită la multe  femei, aceasta e o veste bună. Fonta face alimentele crocante, așa că e recomandată în cazul prăjelilor.

Sticlă

Vasele din sticlă termorezistentă, cunoscute la noi sub numele de „yena” sunt ideale pentru rețete la cuptor, dar și pentru o variantă la plastic. De exemplu, poți încălzi în ele mâncarea pentru un prânz la birou.

Patru tipuri de vase în care să gătești dacă ții la sănătatea ta

spot_img

Ultimele știri