Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Vegetatia din deserturile Xinjiang prospera datorita incalzirii globale

Desertul Taklimakan si desertul Gurbantunggut, ambele aflate de-o parte si de alta a muntilor Tianshan in vestul Regiunii Autonome Xianjiang Uygur din China, au o umiditate si o vegetatie crescande, datorita incalzirii globale si a eforturilor umane.

Efectele incalzirii globale, proiectele de inverzire si exploatarile petroliere de la Tarim au schimbat semnificativ caracteristicile climatice in partea centrala a deserutului Taklimakan. Potrivit statisticilor oferite de statia meteorologica a Prefecturii Autonome Mongola Bayinguoleng, numarul zilelor cu precipitatii in zona a fost anul acesta 33, mult mai mare decat in anii precedenti.

Datele pentru acest deceniu indica faptul ca umiditatea relativa a fost anul trecut cu patru procente mai mare decat in anul 1998, in timp ce numarul zilelor cu vant a scazut cu 13 zile.

Centura verde din centrul Taklimakanului s-a extins an dupa an, incepand cu 1994. Platforma petroliera Tarim si Institutul pentru Ecologie si Geografie aflat in subordinea Academiei Chineze pentru Stiinte, si-au asumat conducerea unui proiect de impadurire in vecinatatea desertului. Ei au sortat o varietate de peste 80 de specii de arbusti care s-ar putea adapta cu succes la conditiile climatice de desert. Speciile alese includ printre altele tamariscul chinezesc, calligonumul si sacsaoulul. Pentru a ajuta la eforturile conservationiste, in cadrul proiectului au fost folosite metode traditionale de irigare, numite karez. Cateva plante medicianale folosite in traditia chineza au fost de asemenea plantate.

Autoritatile locale din vecinatatea desertului Gurbantunggut, precum si Corporatiile de Productie si Constructie Xinjiang au facut mari eforturi in ultimii 30 de ani pentru a proteja padurile indigene de sacsaoul. De asemenea, ei au crescut probabilitatea durabilitatii speciei, prin polenizarea artificiala. Padurea de sacsaoul acopera o suprafata de aproape 1 million de hectare, potrivit unui raport recent al unei comisii de experti din partea Administratiei Forestiere de Stat.

Padurile protejeaza recoltele vecine impotriva furtunilor de nisip. In plus, padurile creste nivelul precipitatilor anuale. Incalzirea climei faciliteaza cresterea plantelor si imbunatateste mediul ecologic pe termen lung.

spot_img

Ultimele știri