Vehiculele care emit cele mai multe noxe, interzise în centrul Madridului

in Poluare 20 December 2018 59 Views

Prim─âria Madridului a interzis accesul ├«n centrul ora╚Öului a vehiculelor pe benzin─â fabricate ├«naintea anului 2000 ┼či a celor diesel mai vechi de anul 2006. Aceste categorii reprezint─â 17% din parcul auto al Madridului.

Vehiculele care emit cele mai multe noxe, interzise în centrul Madridului

Pentru a diminua poluarea din capital─â, autorit─â╚Ťile spaniole au stabilit o nou─â regul─â privind accesul vehiculelor ├«n centrul Madridului. Ma╚Öinile trebuie s─â poarte la vedere ab╚Ťibilduri care s─â reprezinte nivelul de poluare pe care ├«l produc: 0 ÔÇô ma╚Öinile electrice cu zero emisii, ECO ÔÇô ma╚Öinile hibrid, C ╚Öi B ÔÇô ma╚Öinile noi pe motorin─â sau benzin─â.

Cele mai vechi, adic─â pe benzin─â fabricate ├«naintea anului 2000 ┼či a celor diesel mai vechi de anul 2006 nici m─âcar nu vor fi eligibile pentru ab╚Ťibilduri ╚Öi, deci, nu vor avea acces ├«n centrul ora╚Öului. Totu╚Öi, aceste ma╚Öini vor avea permisiunea de a circula ├«n zon─â dac─â apar╚Ťin unor locuitori din centru.

Autorit─â╚Ťile spun c─â momentan nu vor exista amenzi pentru cei care nu au afi╚Öate la vedere aceste ├«nsemne, dar din 24 aprilie 2019, ele devin obligatorii. Amenda pentru vehiculele care p─âtrund ├«ntr-o zon─â unde nu au voie va fi de 90 de euro.

republicabio.ro

M─âsura este menit─â s─â reduc─â poluarea cu 20% ├«n centrul capitalei. Estim─ârile exper╚Ťilor s-au dovedit a fi adev─ârate ├«n prima zi a interdic╚Ťiei, cu reducerea traficului cu o treime pe cea mai aglomerat─â strad─â a ora╚Öului, Gran Via, ╚Öi cu 6 ÔÇô 14% pe alte str─âzi.

Madrid se al─âtur─â altor ora╚Öe europene care au luat deja m─âsuri fa╚Ť─â de traficul intens care polueaz─â aerul. Paris are instaurat duminicile f─âr─â ma╚Öini ├«n centrul ora╚Öului, dar ╚Öi o zi pe an ├«n care nicio ma╚Öin─â nu circul─â ├«n localitate. Londra, Stockholm, Milano ╚Öi Atena au propus m─âsuri similare pentru vehiculele pe motorin─â sau benzin─â, dar mai pu╚Ťin drastice: automobilele au ├«n continuare acces ├«n centrul istoric al ora┼čelor, ├«n schimbul pl─â┼úii unei taxe.

ÔÇ×Am ajuns ├«ntr-un punct ├«n care e mai s─ân─âtos pentru unii oameni s─â stea ├«n case ╚Öi s─â nu fac─â sport, dec├ót s─â ias─â afar─â ╚Öi s─â respire aer poluatÔÇŁ, a scris Audrey de Nazelle, lector ├«n managementul aerului poluat la Imperial College London.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii