Experții cer adăugarea Veneției pe lista ONU a orașelor aflate în pericol și interzicerea vaselor de croazieră la malurile orașului

in Schimbări Climatice 2 July 2019 110 Views

Veneția ar trebui adăugată pe lista ONU a orașelor aflate în pericol, iar vasele de croazieră ar trebui interzise în lagună pentru a preveni un dezastru ecologic, conform ONG-ului Italia Nostra.

Cererea vine la mai puțin după o lună după ce un vas de croazieră a intrat într-o barcă cu turiști și un doc în Veneția, rănind patru oameni și stârnind o dezbatere legată de protejarea orașului istoric.

Mariarita Signorini, președinta Italia Nostra, a declarat că Veneția este unul dintre orașele cele mai amenințate din lume.

Veneția și laguna sa sunt deja incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Însă conform Italia Nostra, turismul de masă și problemele de mediu sunt o amenințare gravă la adresa supraviețuirii orașului.

Italia Nostra încurajează adăugarea orașului pe lista UNESCO a orașelor aflate în pericol. Deși această clasificare nu ar avea consecințe imediate, Italia Nostra susține că ar determina autoritățile naționale să ia mai multe măsuri.

Coliziunea între vasul de croazieră Opera și barca River Countess a stârnit noi cereri de interzicere a vaselor de mari dimensiuni.

Incidentul a readus în atenția publică amintirea accidentului din 2012 în care vasul de croazieră Costa Concordia a omorât 32 de oameni după ce s-a izbit de niște pietre și s-a răsturnat lângă insula Giglio.

„Dacă așa ceva s-ar întâmpla în lagună, ar fi sfârșitul ecosistemului. Veneția nu este făcută doar din clădiri. Laguna este o entitate vie.”, a declarat Lidia Fersuoch, șefă Italia Nostra Veneția.

Grupul susține că vasele de croazieră creează valuri care avariază clădirile istorice.

Comentarii

comentarii