Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Viata Libera Galati: Invierea Pamantului

La miazazi de satul Viile, pe un deal cu alura de picior mioritic de plai, se naste una dintre cele mai importante ferme horticole pe care le-a avut vreodata judetul. Putem spune ca asistam la o inviere a pamantului, pentru ca acolo a mai fost, candva, o astfel de intocmeala gospodareasca, maturata insa de furia inexplicabila a tranzitiei romanesti. Dar sa depanam povestea.

Moarte regretabila, inviere necesara

Pamantul pe care se naste noua ferma (apartine firmei Eurofruct SRL) pare predestinat sa hraneasca pomi, vie, flori, oameni… Pana prin 1998, aici a existat o livada performanta si o vie pe rod (vreo 800 de hectare cu totul), insa securea tranzitiei le-a secerat pe amandoua. Au fost impartite oamenilor, dar de o maniera regretabila. Nu a existat nicio strategie, iar cei care au girat aceasta asa-zisa retrocedare (un haos total) parca si-au dorit cu tot dinadinsul sa faca livada si via praf si pulbere. Treaba care le-a si reusit.

Moartea regretabila a livezii a dus insa la o necesara inviere. Caci, in urma cu sase ani, a aparut un investitor – Eurofruct SRL – dornic sa puna capat haosului. Livada prabusita (in fapt petice de pomi si pasune) a fost cumparata de la proprietari cu bucatica. Iar prima evaluare a ei a fost nemiloasa: nu mai poate fi salvata de la moarte. Anii in care nu a fost lucrata, ci doar transformata in lemne de foc si in pasune i-au pus cruce. Astfel a inceput ambitiosul proiect al Eurofruct.

In paranteza fie spus, ferma viticola invecinata n-a avut acelasi noroc. Doar o mica parte din ea mai supravietuieste. Si asta datorita unui fermier venit de la 2.000 de kilometri distanta – din Franta. Proprietarii romani au transformat 90 la suta din vie in vreascuri pentru foc.

O ferma de cateva milioane de euro

Tanarul inginer Bogdan Lefter, directorul firmei Eurofruct, spune ca investitia totala va ajunge la peste opt milioane de euro. "In afara achizitiei de teren, am investit foarte mult in infrastructura: irigatii, drumuri, energie, utilaje. Etapa a doua este pe partea de procesare si diversificare a productiei. Vom avea spatii de depozitare, conditionare si ambalare a fructelor, iar in toamna asta vom scoate si prima recolta de flori din sera noastra", spune inginerul.

Adevarul este ca livada plantata in ultimii doi ani (75 de hectare – peste 150.000 de pomi!) arata impecabil. Si pare structurata dupa planul de afaceri al gradinii Raiului, pentru ca are de toate: meri, peri, pruni, caisi, piersici, ciresi, visini etc. Ba chiar, intr-o latura, cateva hectare de vie, deja pe rod, completeaza un peisaj perfect.

Fix ca-n Vest

Privita de departe, livada noua de la Viile seamana cu orice livada de varsta ei. De aproape, insa, descoperi tehnologia. Sistemul de irigatii, deocamdata clasic, este pe cale sa fie inlocuit cu cel prin picurare, asistat de calculator. Datele vin de la statia meteo proprie (!) a fermei, iar calculatorul decide daca pamantul si pomii au nevoie de apa. Si decide si cata apa trebuie ca totul sa fie perfect. Acestui sistem ii va fi integrat si un sistem de protectie fito-sanitara. Adica stropirile contra bolilor si ganganiilor se vor aface tot la buton. Pare un scenariu SF, dar este pura realitate.

Un etalon de tehnologie este si sera de flori. "Prima recolta va fi gata de Craciun", ne-a dat asigurari inginerul Bogdan Lefter. Acum, plantele de-abia se itesc de sub pamant si se minuneaza si ele, probabil, ca sera lor e automatizata pana la detaliu.
Interesant este ca proiectul este considerat inclusiv de catre sateni ca fiind mai mult decat o livada. Deja aproape 100 de oameni au de lucru la ferma Eurofruct. Asta dupa ce falimentul fostului IAS a creat in sat peste 100 de someri. Roata istoriei se intoarce.
 

spot_img

Ultimele știri