Viata Libera Galati: Programul Rabla pentru tarani

Teoretic, programul national de inlocuire a parcului de tractoare (programul "Rabla" in varianta taraneasca) ar fi trebuit sa inceapa pe 1 iulie. Insa rectificarea bugetara de la Fondul pentru Mediu intarzie si, nefiind bani disponibili, programul de inlocuire a tractoarelor vechi va incepe, aproape sigur, de la 1 august.

Autoritatile explica

Potrivit presedintelui Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Mihai Toti, amanarea inceperii programului a fost cauzata de aprobarea rectificarii bugetare impuse de Ministerul Finantelor. "Programul nu va incepe la 1 iulie pentru ca, in conformitate cu Legea pentru instituirea Programului de stimulare a innoirii parcului national de tractoare, adoptata la inceputul acestui an de Parlament, derularea programului se va face in functie de disponibilitatea bugetului AFM. Avand in vedere faptul ca trebuie sa aprobam ultima rectificare a bugetului, asa cum solicita Ministerul Finantelor, acest termen se amana pana in august", a declarat Mihai Toti.

Cum se procedeaza

Desfasurarea programului "Rabla" pentru tractoare are aceiasi pasi ca si cel pentru autoturisme. Proprietarul sau mostenitorul unui tractor functional mai vechi de 12 ani isi poate achizitiona un tractor nou, AFM acordand o prima de casare de 17.000 de lei.

Dupa inscrierea in program, la unul dintre producatorii validati de AFM, de la care primeste o nota de acceptare valabila 30 de zile, solicitantul trebuie sa predea vechiul tractor unui agent economic autorizat in dezmembrarea vehiculelor.

Acesta din urma va trebui sa elibereze un certificat de distrugere, necesar solicitantului pentru radierea tractorului vechi. In baza certificatului de distrugere si a celui de radiere, proprietarul primeste cei 17.000 de lei, care vor fi virati in contul producatorului la care s‑a inscris. Ultima etapa consta in achizitionarea vehiculului nou.

Prima de casare: 17.000 lei

Bugetul alocat in 2008 programului "Rabla" pentru tractoare este de 21 de milioane de lei. Avand in vedere marimea primei de casare rezulta ca anul acesta vor putea fi cumparate cel mult 1335 de tractoare noi, adica nu mai multe de 25‑30 de fiecare judet. Nu e mult, dar e un pas. Nu de alta, dar estimarile Ministerului Agriculturii arata ca peste 60 la suta dintre tractoarele existente acum in Romania (175.000 de bucati) sunt intr‑un stadiu avansat de uzura si au iesit din zona rentabilitatii economice.

Potrivit conducerii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati, in judetul nostru exista actualmente 3400 de tractoare, din care circa 2000 sunt mai vechi de 12 ani. Deci s‑ar incadra de minune in programul "Rabla".

Pentru mai multe informatii viziteaza Viata Libera Galati

spot_img

Ultimele știri