Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Viata Libera, Galati: Proiectul? Unde e proiectul?

Nu mai putin de 68 de pompieri, coordonati de generalul ISU, Viorel Zaharia, muncesc din greu la igienizarea paraului Tecucel. Misiunea nu e deloc simpla pentru ca nu exista decat o singura cale de acces si pompierii, deveniti gunoieri, sunt nevoiti sa care pe o distanta de cate 300 de metri, sacii de mizerie si crengile. Daca de curatarea paraului care a facut ravagii in Tecuci se ocupa cineva, in schimb, proiectul de regularizare a Tecucelului zace pe undeva, nestiut de nimeni.

De la 1998…

Primarul Eduard Finkelstain ne-a declarat ca a descoperit in 2005, in arhiva Primariei proiectul de amenajare a raului Tecucel pentru apararea de inundatii a municipiului Tecuci, redactat in 1998, "Nu stiu in ce zona, la ce minister a fost in perioada ’98-2005, cert este ca in 2005, cand am avut inundatiile pe Tecucel, l-am descoperit cautand in arhiva si imediat l-am transmis Consiliului Judetului pentru a fi inaintat Ministerului Mediului. Acest studiu de prefezabilitate a fost inaintat in 2005 Ministerului Mediului pentru a fi prins ca prioritate. Stiu ca el a existat pe locul sase, ultima pozitie a listei de prioritati a ministerului, in 2006. Valoarea lui estimata era de 13.500.000 de lei. Nu pot sa ma pronunt care din cale sase puncte prioritati s-a materializat. Cert este in iunie, anul acesta, am si trimis o adresa la Administratia Nationala Apele Romane, Directia Apelor Prut, in care solicitam sa ne faca cunoscut care este stadiul desfasurarii activitatilor, al studiului de fezabilitate, licitatiei in ceea ce priveste reabilitarea albiei paraului Tecucel. Pentru ca, din pacate, comunicarea nu functioneaza la un nivel ideal intre toate institutiile statului nu am primit raspuns", ne-a declarat primarul.

Dumnealui regreta ca paraul Tecucel nu a fost luat in atentie de administratia nationala. "Din pacate, uneori, trebuie ca istoria sa arate ca poti sa ai un necaz foarte mare pe o zona in care parea incredibil ca se putea intampla un fenomen de o asemenea amploare. Chiar si acest studiu de fezabilitate a dovedit ca valorile pe care el le lua in considerare nu faceau fata acestui volum mare de apa, semn ca si natura poate sa o ia inaintea stiintei. Stiintific era data in studiul de prefezabilitate probabilitatea unui debit de 155 de metri cubi pe secunda la intrarea in Tecuci. S-a dovedit ca debitul a fost de 200 mc/sec. Acest proiect, chiar daca nu facea fata acestor debite istorice, reducea efectul inundatiilor. O albie dalata cu beton, cum prevedea proiectul, permitea o scurgere mai rapida a paraului".

La stanga sau la dreapta

L-am intrebat pe edil unde ar trebui deviat Tecucelul, in Siret sau in Barlad? "Parerea mea este ca politicienii nu trebuie sa se pronunte intr-o zona tehnica pe care nu o stapanesc, ci specialistii si inginerii hidrotehnisti. Pe instinct de inginer mecanic iti dai singur seama ca pe un curs de apa care produce viituri foarte mari, ai doua variante, fie retentia, un baraj, fie o deviere a cursului spre raul Siret care are putere de preluare. Dar trebuie ca specialistii si inginerii sa se pronunte care solutie e mai fezabila", a explicat primarul.

Ce-i de facut?

"Avem nevoie de sprijinul tuturor si in special al mass-media. Apele sunt domeniu public national, al intregii Romanii si atunci proiectele sunt derulate de ministere. Cei care trebuie sa fie intrebati sunt cei de la minister. Eu voi trimite adrese peste tot si ramane ca dumneavoastra, mass-media, sa-l intrebati pe ministru: nu era mai bine sa facem aceasta investitie de 100 de miliarde ca sa nu avem pagube de 300? Noi, administratia locala, va trebui sa luam niste decizii strategice: vom mai lasa sa se mai construiasca pe malul Tecucelului?

Care ar fi proiectul care sa permita preluarea unor volume de apa ca sa stim cat expropriem? Sau il deviem complet si putem sa construim. Sau, poate, daca nu au bani in urmatorii ani, ni se spune sa nu mai dam nicio autorizatie, si sa stramutam toti proprietarii riverani, din cele doua fundaturi – Stelei si Vanatori – unde sunt 20-30 de case, apoi strazile Stelei, Vanatori chiar cu extindere spre Tudor Pamfile, Dragoslavului, Nica Voda", a spus primarul.

Pentru mai multe informatii viziteaza Viata Libera

spot_img

Ultimele știri