Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Viata Libera: SA FACEM PLANUL LA DESEURI!

Ministerul Mediului a mobilizat primariile si agentii de salubritate pentru a strange deseurile electrice si electronice pe 3 noiembrie.

In intreaga tara, pe 3 noiembrie, va fi o mare desfasurare de forte pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Ministerul Mediului a decis sa mobilizeze in aceasta zi primarii, agenti de salubritate si producatori pentru a aduna cat mai multe echipamente de acest gen. Si asta pentru ca exista un Plan de implementare pentru deseuri de echipamente electrice si electronice care cere ca pana la sfarsitul anului sa se colecteze trei kilograme de deseuri pe cap de locuitor. Iar daca romanii se despart mai greu de vechea aparatura fie din dragoste, fie de nevoie, Romania ar putea fi sanctionata de Comisia Europeana.

Asadar, "in aceasta zi, populatia este invitata sa depoziteze aceste deseuri in fata blocului sau a casei, urmand ca primariile municipiilor Galati si Tecuci, prin agentii de salubritate � Ecosal Prest si RER Ecologic Service � sa le colecteze si sa le transporte la punctele de colectare special amenajate, iar producatorii au obligatia de a le prelua de la punctele municipale pana la firmele de tratare/reciclare", spune Mihai Turcu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Galati.

Containerele speciale stau goale!

Este destul de greu de imaginat cum vor fi colectate, intr-o singura zi, astfel de deseuri, din poarta in poarta. Directorul Ecosal Prest, Ion Ionescu, ne-a declarat ca a fost informat despre aceasta actiune si cauta solutii ca sa acopere intreaga zona arondata. Este insa sceptic in ceea ce priveste disponibilitatea locuitorilor de a colecta aceste deseuri: "Noi avem deja doua puncte pentru colectare a echipamentelor electrice si electronice si am incercat sa motivam populatia prin puterea exemplului. Am pus deseuri in containerele speciale, dar nimeni nu a mai venit apoi. In intreg orasul, am avut pana acum doar doua solicitari de a ridica astfel de deseuri. In rest, oamenii le arunca tot la containerul pentru gunoi menajer si va fi destul de greu sa invete sa faca selectia".

"In Romania, lipsa de informare a publicului asupra impactului pe care il au DEEE-urile asupra mediului si sanatatii si lipsa infrastructurii necesare pentru colectarea si tratarea acestora au drept rezultat eliminarea acestora impreuna cu deseurile menajere, a adaugat Mihai Turcu.

Acestea ajung in depozitele de deseuri urbane si, in urma proceselor de oxidare si degradare in contact cu alte substante chimice prezente sau generate in timpul depozitarii, contamineaza grav solul si apele de suprafata si subterane." Desi nu avem exercitiul colectarii selective a deseurilor, ar fi un bun moment sa incepem pe 3 noiembrie, chiar daca deseurile electrice si electronice nu reprezinta principalul poluant, cel putin la Galati.

Pentru mai multe informatii vizitati Viata Libera

spot_img

Ultimele știri