Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Victor Marcusohn: Intelegere de principiu privind problema incalzirii globale la summitul G8

text de Victor Marcusohn

Liderii natiunilor celor mai dezvoltate din punct de vedere economic la nivel mondial, reuniti in cadrul summitului G8 din acest an, gazduit de statiunea germana de la Marea Baltica, Heiligendamm, au reusit sa ajunga, dupa intense eforturi diplomatice, la o declaratie de principii, stabilind obiective substantiale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Desi prima intalnire Bush-Putin pe anul acesta intervenea in momentul in care relatiile americano- ruse atinsesera punctul cel mai tensionat de dupa terminarea Razboiului Rece, in special din cauza opozitiei Rusiei la propunerea americana de a instala un scut antiracheta in Cehia si in Polonia, dar si a plangerilor cu privire la lipsa democratiei in Rusia, ambele parti au incercat sa diminueze tensiunile in cadrul summitului. Totul a culminat cu propunerea-surpriza a Rusiei ca SUA sa-si amplaseze scutul antiracheta in Azerbaidjan, fostul satelit sovietic din Asia.

In cadrul acestui context politic destul dedelicat, desi initiativa cancelarului german Angela Merkel de a se ajunge la un acord privind o reducere cu 50 de procente a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2050, fata de nivelul anului 1990, a esuat in fata incapatanarii presedintelui american de a nu-si asuma niciun fel de obiectiv concret in acest sens, reuniunea a reprezentat totusi un succes. Astfel, s-a ajuns la un acord de principiu privind o intelegere viitoare in domeniul schimbarilor climatice care sa aiba loc tot sub egida ONU, probabil in cadrul intalnirii ministrilor mediului din luna decembrie a acestui an, din Indonezia.

Desi SUA au aratat, inainte de startul summitului, ca refuza semnarea oricarui angajament care sa impuna tinte obligatorii, presedintele Bush a vrut sa para conciliant: "Vin cu dorinta puternica de a lucra cu dumneavoastra in sensul crearii unei intelegeri post-Kyoto precum si asupra modului in care putem atinge obiectivele majore. Desigur, unul dintre acestea este reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, iar altul este obtinerea independentei energetice, in cazul nostru fata de petrolul brut".

Pe parcursul reuniunii, el a trebuit sa-si schimbe optica, declarand ca America va fi implicata in mod activ, daca nu cumva va prelua chiar si initiativa, in a dezvolta un nou pact mondial cu privire la schimbarile climatice, insistand insa ca India si China sa fie parte la acesta. "Rolul nostru este sa fim o punte intre Europa, pe de-o parte, si China si India, pe de alta parte. Pana in anul 2008, emitentii de gaze cu efect de sera trebuie sa se reuneasca. Nu se va produce nicio reducere substantiala daca India si China nu vor face parte din intelegere". De altfel, presedintele american doreste sa reuneasca cei mai mari 15 emitenti de gaze cu efect de sera, in frunte cu SUA, India, China si Rusia, pentru a conveni cu privire la diminuarea cotelor de emisii de gaze cu efect de sera, post-2012.

Ceilalti lideri mondiali, printre care si premierul britanic Tony Blair, au salutat cu precautie anuntul facut de SUA, in sensul conlucrarii, pentru prima data, cu natiunile bogate pentru stabilirea unui obiectiv global pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Marea Britanie este in favoarea unui nou tratat care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, dupa anul 2012, in locul unui asa-zis plan paralel al SUA, insa si Blair, alaturi de presedintele Bush, a considerat ca nerealist un obiectiv de a reduce emisiile cu 50 de procente de catre tarile G8+5, mai important fiind un acord de principiu in acest sens. Desi criticat de unele ONG-uri de mediu care considerau ca ar fi putut face mai multe pentru constientizarea problemei incalzirii globale si pentru adoptarea de masuri concrete in acest domeniu, Blair isi termina mandatul apreciat de cei mai multi, in special datorita eforturilor sale de a-i convinge pe liderii mondiali sa adopte planuri concrete in privinta problemei saraciei din Africa.

Şi proaspat-alesul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, a considerat, inaintea intalnirii G8, ca pentru a proteja planeta trebuie date exemple concrete si ca nu poti fi prima putere mondiala si sa arati ca nu te intereseaza problema: "O mare natiune precum SUA are datoria de a nu crea obstacole in lupta cu incalzirea globala. Din contra, ar trebui sa preia comanda in aceasta problema, deoarece in joc este chiar soarta intregii umanitati, iar Franta va face din ea obiectivul sau numarul unu".

Acordul de la Heiligendamm deschide drumul discutiilor ce vor avea loc in insula indoneziana Bali, in luna decembrie a acestui an, unde va trebui sa se ajunga la un nou pact global de limitare a emisiilor de gaze cu efect de sera, care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, ce va expira in anul 2012. Insa, in orice caz, problematica schimbarilor climatice va ramane in topul agendei de lucru a G8, dupa cum a aratat si premierul japonez Shinzo Abe, a carui tara va gazdui summitul de anul viitor.

Interesant este ca, desi G8 nu a facut mare lucru pentru a determina tarile in curs de dezvoltare din grupul Plus Cinci – Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud – sa actioneze, aceste state, stimulate de Germania, s-au oferit ele insele sa creeze initiative economice de reducere a emisiilor, in special prin crearea unei piete a carbonului. Prin urmare, noul cadru juridic international in domeniul limitarii efectelor incalzirii globale va trebui sa asigure un mecanism mai flexibil, mai corect si mai eficient, bazat pe o actiune internationala concertata, si nu divizata.

Multi s-au straduit insa sa distruga reuniunea G8 dinainte ca aceasta macar sa inceapa. Astfel, pe langa deja clasicele proteste ale grupurilor antiglobalizare, intr-un studiu comandat de un prestigios cotidian german, chiar inainte de startul summitului, se arata ca delegatiile prezente, fortele de ordine, personalul tehnic si jurnalistii acreditati la reuniune vor produce circa 30.000 de tone de dioxid de carbon!

Desi summitul G8 din acest an nu a reusit sa stabileasca obiectivele de 50% de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050, asa cum ar fi dorit Germania, totusi cred ca intalnirea poate fi considerata un succes, si asta pentru ca a determinat SUA sa se angajeze in lupta cu incalzirea globala, chiar daca, deocamdata, numai la nivel formal, declarativ. Chiar daca multi analisti cred ca aceasta declaratie comuna a G8 nu inseamna mai nimic in plan concret, nu trebuie sa uitam ca recent, SUA aratasera ca este prea devreme sa se inceapa noi negocieri pentru un pact privind schimbarile climatice post-2012.

Personal, consider ca o buna parte din succesul reuniunii G8 din acest an se datoreaza tenacitatii si tactului diplomatic al Angelei Merkel, dar si presiunilor intense ale publicului american si ale unor importanti lideri de opinie sau chiar lideri po litici, precum Al Gore sau Arnold Schwarzenegger, in fata carora presedintele Bush nu poate ramane indiferent daca nu doreste sa-si erodeze si mai mult imaginea publica, si asa des -tul de sifonata pe plan politic.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri