Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Victorie istorică: vânzarea elefanților către grădiniile zoologice a fost interzisă

În cadrul Conferinţei CITES a ONU privind speciile ameninţate cu extincţia a fost făcut un pas important spre interzicerea vânzării de elefanţi sălbatici grădinilor zoologice, „o victorie istorică” salutată de ecologişti.

O amplă majoritate a ţărilor a decis să limiteze strict vânzarea de elefanţi sălbatici din Africa şi prezervarea în mediul lor natural. Este prin urmare interzisă capturarea pentru instalaţii de menţinerea lor în captivitate (parcuri zoologice şi de divertisment), o practică considerată o dovadă de „cruzime” de apărătorii drepturilor animalelor. 

Propunerea, care a întrunit 46 de voturi pentru, 18 împotrivă şi 19 abţineri şi a reunit majoritatea de două treimi într-una dintre cele două comisii, a fost adoptată. Urmează totuşi să fie aprobată în sesiune plenară la 28 august la închiderea Conferinţei CITES a ONU privind speciile ameninţate cu extincţia, care se desfăşoară la Geneva. 

„Această decizie va salva nenumărați elefanți de la a fi smulși din familiile lor în sălbăticie și forțați să-și petreacă viața încarcerați în condiții de subzistență la grădini zoologice”, a spus Iris Ho, un specialist senior în domeniul animalelor sălbatice la Humane Society International (HSI), într-un comunicat .

Vânzarea de elefanţi proveniţi din Africa de Vest, Centru şi Est, care figurează de mult timp printre speciile protejate, era deja interzisă, spre deosebire de cei din Africa australă, mai puţin ameninţaţi. 

Zimbabwe a capturat astfel şi a vândut peste 100 de pui de elefanţi grădinilor zoologice din China, potrivit asociaţiei de protecţie a animalelor Humane Society International (HSI). 

Acest vot este primul din cadrul Conferinţei CITES a ONU privind speciile ameninţate cu extincţia, care se desfăşoară în perioada 17 – 28 august, la Geneva. 

Mii de delegaţi – responsabili politici şi experţi în conservare – veniţi din peste 180 de ţări dezbat cele 56 de propuneri, menite să modifice gradul de protecţie acordat animalelor şi plantelor sălbatice. 

„Decizia preliminară este o recunoaștere remarcabilă că elefanții nu aparțin industriei divertismentului”, a declarat Cassandra Koenen, care conduce divizia de animale sălbatice la World Animal Protection.

Înfiinţată în urmă cu peste 40 de ani, CITES stabileşte regulile comerţului internaţional cu peste 35.000 de specii de faună şi floră sălbatice şi dispune de un mecanism ce permite impunerea de sancţiuni ţărilor care nu respectă aceste reguli. 

Conferinţa are loc după publicarea unui raport al ONU în luna mai, anunţând că un milion de specii sunt ameninţate cu dispariţia.

spot_img

Ultimele știri