VIDEO 800.000 de ani de schimbari climatice in trei minute

in Poluare, Video News, Videonews 19 June 2017 136 Views

Sunt persoane care afirm─â, pe bun─â dreptate, ┬ác─â schimb─ârile climatice au existat dintotdeauna, iar nivelurile de dioxid de carbon (CO2) au fluctuat mereu. Dar, de asemenea, este adev─ârat c─â, ├«ncep├ónd cu revolu╚Ťia industrial─â, nivelurile de CO2 din atmosfer─â au urcat la niveluri f─âr─â precedent ├«n sute de milenii.

P─âm├óntul are un efect natural de ser─â care este foarte important. F─âr─â el, temperatura medie pe suprafa╚Ťa planetei ar fi de aproximativ -18Ôäâ iar via╚Ťa uman─â nu ar fi posibil─â. Dioxidul de carbon este unul dintre gazele din atmosfera noastr─â care capteaz─â c─âldura ╚Öi face planeta locuibil─â.

Efectul de ser─â este cunoscut de peste un secol. Acum 150 de ani, fizicianul John Tyndall a folosit experimente de laborator pentru a demonstra propriet─â╚Ťile de ser─â ale CO2. Apoi, la sf├ór╚Öitul anilor 1800, chimistul suedez Svante Arrhenius a calculat mai ├«nt├ói efectul de ser─â al CO2 ├«n atmosfera planetei ╚Öi la legat de glacia╚Ťiuni.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi inginerii din epoca modern─â au explorat aceste leg─âturi ├«n detaliu, prin forarea ├«n straturile de ghea╚Ť─â care acoper─â Antarctica ╚Öi Groenlanda. Z─âpada cazut─â ├«n mii de ani s-a comprimat ├«n pl─âci groase de ghea╚Ť─â, iar miezurile de ghea╚Ť─â rezultate pot avea o lungime mai mare de 3 km ╚Öi acoper─â o perioad─â de 800.000 ani.

Comentarii

comentarii