VIDEO 800.000 de ani de schimbari climatice in trei minute

in Poluare, Video News, Videonews 19 June 2017113 Views

Sunt persoane care afirmă, pe bună dreptate,  că schimbările climatice au existat dintotdeauna, iar nivelurile de dioxid de carbon (CO2) au fluctuat mereu. Dar, de asemenea, este adevărat că, începând cu revoluția industrială, nivelurile de CO2 din atmosferă au urcat la niveluri fără precedent în sute de milenii.

Pământul are un efect natural de seră care este foarte important. Fără el, temperatura medie pe suprafața planetei ar fi de aproximativ -18℃ iar viața umană nu ar fi posibilă. Dioxidul de carbon este unul dintre gazele din atmosfera noastră care captează căldura și face planeta locuibilă.

Efectul de seră este cunoscut de peste un secol. Acum 150 de ani, fizicianul John Tyndall a folosit experimente de laborator pentru a demonstra proprietățile de seră ale CO2. Apoi, la sfârșitul anilor 1800, chimistul suedez Svante Arrhenius a calculat mai întâi efectul de seră al CO2 în atmosfera planetei și la legat de glaciațiuni.

Oamenii de știință și inginerii din epoca modernă au explorat aceste legături în detaliu, prin forarea în straturile de gheață care acoperă Antarctica și Groenlanda. Zăpada cazută în mii de ani s-a comprimat în plăci groase de gheață, iar miezurile de gheață rezultate pot avea o lungime mai mare de 3 km și acoperă o perioadă de 800.000 ani.

Comentarii

comentarii