VIDEO Animals International solicită României oprirea exportului de animale vii

in Biodiversitate, Video News, Videonews 14 November 2016 330 Views

Animals International a publicat o investigația care arată că industria exportului de animale vii din România operează ilegal. Se încalcă atât Regulamentul Consiliului UE 1/2005, cât și standardele OIE (Organizația Mondială a Sănătății Animalelor) privind cerințele de bunăstare animală în timpul transportului, manipulării și al sacrificării.

Curtea Europeană de Justiție a decis că Regulamentul UE 1/2005 (care reglementează transportul animalelor vii) se aplică chiar dacă destinația animalelor este dincolo de granițele Uniunii Europene. Deși cunosc această decizie, oficialii români continuă să emită permise de export cu vaporul pentru animale vii, deși activitatea se desfășoară cu încălcarea Regulamentului 1/2005.

Permițând exportul de animale vii, oficialii români facilitează încălcarea legislației Europene, ceea ce face ca sute de mii de bovine, caprine și ovine să fie ținta unor acte de cruzime extremă”, a declarat  Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

Un eșec în plus este și faptul că România a încălcat și acordul OIE (Organizația Mondială a Sănătății Animalelor) pe care l-a agreat. Semnarea acestui acord vine cu obligații care trebuie să aducă asigurarea că bazele tratatelor bilaterale sunt respectate. România ignoră în mod deliberat obligațiile internaționale exportând oi, capre și tauri către numeroase țări din Orientul Mijlociu unde sacrificarea este brutală, produce suferințe imense și contravine standardelor OIE. Celor mai multe animale omorâte în străinătate li se taie gâtul în timp ce sunt pe deplin conștiente, ceea ce produce o durere imensă și o moarte prelungită.

2016-06-romanian-live-exports-sheep-in-pen

Am fost martor atunci când animalele au fost luate de pe pășunile lor, încărcate în camioane și duse în port la Midia. De acolo părăsesc România cu vapoarele morții către Orientul Mijlociu. Animalele care mor în timpul transportului sunt aruncate în mare și apoi sunt de găsit chiar și pe plajele din Israel și Liban”, a mai spus Păun.

Investigatorii au documentat cruzimea asupra vițeilor din România: bătaie, coada îndoită și chiar ruptă, înjunghiați în gât în repetate rânduri, legați cu frânghii și lanțuri pentru sacrificarea care se face mereu în timp ce animalele sunt pe deplin conștiente sub ochii celorlalte animale care știu că le vine și lor rândul.

Suferința este amplificată din cauză că lucrătorii nu pot manipula animalele mari și terorizate în vreme ce ei înșiși sunt speriați, prost echipați și neinstruiți. Animalele sunt manipulate într-un mod care le pune bunăstarea lor și a lucrătorilor în pericol”, a adăugat Păun.

2016-08-romanian-live-exports-tail-pulling

Comentarii

comentarii