VIDEO Bateria re├«nc─ârcabil─â care poate revolu╚Ťiona industria automobilelor electrice

in Energie, Transport, Video News, Videonews 12 January 2018 166 Views

O echip─â de la Universitatea Northwestern a creat o baterie litiu-oxid de fier, care poate alimenta ma╚Öinile electrice sau telefoanele inteligente mai mult timp dec├ót bateriile tradi╚Ťionale.┬á

Bateria re├«nc─ârcabil─â care poate revolu╚Ťiona industria automobilelor electrice

Christopher Wolverton ╚Öi echipa sa de cercet─âtori de la Universitatea Northwestern, ├«n colaborare cu o echip─â de cercet─âtori din Argonne National Laboratory, au creat o nou─â baterie de litiu-ion care ├«n mot normal nu ar trebui s─â func╚Ťioneze. ├Än primul r├ónd aceasta folose╚Öte fierul, un element care nu a dat rezultate c├ónd a fost folosit ├«n alte baterii.

Echipele de cercet─âtori au reu╚Öit s─â g─âseasc─â echilibrul perfect al ionilor de litiu, fier ╚Öi oxigen care permit fierului ╚Öi oxigenului s─â reac╚Ťioneze ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót bateria s─â r├óm├ón─â stabil─â.

Problema a fost c─â, de cele mai multe ori, dac─â ├«ncercam s─â folosim oxigenul ├«n reac╚Ťie, compusul devenea instabil. Oxigenul era eliberat din baterie, f─âc├ónd reac╚Ťia ireversibil─â”, a explicat Zhenpeng Yao, unul dintre membrii echipei conduse de┬áWolverton, citat de Futurism.com.

Bateria nou creat─â nu doar c─â func╚Ťioneaz─â, ci este re├«nc─ârcabil─â ╚Öi mai ieftin─â dec├ót bateriile tradi╚Ťionale cu oxid de litiu ╚Öi cobalt, deoarece fierul este unul dintre cele mai ieftine elemente de pe planet─â ╚Öi mai ieftin dec├ót cobaltul ╚Öi are o capacitate energetic─â mult mai mare.

Potrivit lui Wolverton, cu noua baterie telefoanele ar putea func╚Ťiona de opt ori mai mult, la fel ╚Öi un vehicul electric.┬áBateriile mai ieftine ar putea contribui, de asemenea, la sc─âderea pre╚Ťului vehiculelor electrice (EV).

Dac─â automobilele electrice pot concura sau dep─â╚Öi autoturismele cu motor pe benzin─â, din punct de vedere al gamei ╚Öi costului, acest lucru va schimba lumeaÔÇŁ, a spus Wolverton.

El ╚Öi echipa sa inten╚Ťioneaz─â s─â testeze ╚Öi al╚Ťi compu╚Öi ╚Öi materiale pentru a vedea dac─â metodele lor vor continua s─â func╚Ťioneze. Dac─â acest lucru se va ├«nt├ómpla, am putea avea o gam─â ╚Öi mai mare de baterii mai ieftine ╚Öi mai eficiente.

Comentarii

comentarii