VIDEO Coali╚Ťia de guvernare trebuie s─â-╚Öi asume politic ├«nlocuirea timbrului de mediu

in Legislatie, Poluare, Transport, Video News, Videonews 2 March 2017 114 Views

Coali╚Ťia de guvernare ar putea lua s─âpt─âm├óna viitoare o decizie final─â privind ├«nlocuirea timbrului de mediu, eliminat de la 1 februarie odat─â┬ácu legea celor 102 taxe, a declarat viceprim-ministrul ╚Öi ministrului Mediului, Daniel Constantin, ├«n cadrul unei emisiuni a postului de radio Europa FM. Cu ce ar putea fi ├«nlocuit timbru de mediu?

A fost o tax─â eliminat─â de justi╚Ťie pentru c─â nu a fost aplicat─â unitar, ci discriminatoriu.┬áAm f─âcut o analiz─â pe ce se ├«nt├ómpl─â la nivelul celor 28 de state. ├Än toate statele exist─â m─âsuri de protec╚Ťie ├«mpotriva polu─ârii.┬áCred c─â trebuie s─â lu─âm anumite m─âsuri, mai ales ├«n zona marilor aglomer─âri urbane: ├«n Bucure╚Öti, Bra╚Öov sau Ia╚ÖiÔÇŁ, a spus Daniel Constantin.

Acesta a explicat faptul c─â inten╚Ťai ministerului nu este de a ├«nlocui o tax─â cu alta, ci de a g─âsi solu╚Ťii pentru reducerea polu─ârii, ├«n special ├«n marile aglomer─âri urbane ca Bucure╚Öti, Ia╚Öi ╚Öi Bra╚Öov, unde calitatea proast─â a aerului ar putea atrage Rom├ónia ├«ntr-o nou─â procedur─â de infrigement.

Traficul din Bucure╚Öti ÔÇô locul 1 ├«n Europa ╚Öi 5 ├«n lume

Imagina╚Ťi-v─â ce se va ├«nt├ómpla ├«n Bucure╚Öti, unde tr─âiesc 3 milioane de cet─â╚Ťeni, unde deja calitatea aerului este viciat─â, s─â avem ma╚Öini care polueaz─â extraordinar de mult. Colegii mei de la minister au constituit un grup de lucru. Una dintre op╚Ťiuni este acea de a avea acele stickere, pe care, ├«mpreun─â cu colegii de la RAR, s─â le punem ┬ápe parbrizul ma╚Öinii, ├«n func╚Ťie de norma de poluare a fiec─ârei ma╚Öini. Nu este o solu╚Ťie final─â. Trebuie asumat─â politic. ├Än prima ╚Öedin╚Ť─â a coali╚Ťiei de guvernare o vom prezenta. Nu este ├«n inten╚Ťia mea s─â punem o nou─â tax─â. Inten╚Ťia mea este s─â reducem poluareaÔÇŁ, a subliniat Constantin.

Decizia apar╚Ťine prim─âriilor

Daniel Constantin a explicat cum ar putea func╚Ťiona viitorul mod de penalizare al polu─ârii ╚Öi pentru proprietarii automobilelor deja ├«nmatriculate.┬áAce╚Ötia vor avea la dispozi╚Ťie o perioad─â de doi ani pentru a se pune┬á├«n acord cu legisla╚Ťia ├«n func╚Ťie de poluare.

Nu este solu╚Ťia pe care am adus-o eu. Avem acel grup de lucru, format inclusiv din ONG-uri. Poate fi una dintre posibilit─â╚Ťi: s─â avem acele stickere ├«n func╚Ťie de norma de poluare, s─â dea o anumit─â culoare. Apoi autorit─â╚Ťile locale, deci nu noi, administra╚Ťia central─â, vor avea posibilitatea s─â permit─â accesul ├«n func╚Ťie de zonarea pe care o fac. Dau un exemplu, Magheru, bulevardul bine cunoscut, din cauza traficului poate fi considerat zona zero a Bucure╚Ötiului. ┬áAcolo, ma╚Öini cu norm─â de poluare foarte mare, euro 1,2 sau 3, autorit─â╚Ťile locale vor avea posibilitatea s─â perceap─â o tax─â suplimentar─â pentru accesul ├«n acea zon─âÔÇŁ, a mai spus ministrul mediului.

Cu toate acestea, ministrul mediului a subliniat faptul c─â┬ánimic nu este cert ├«n acest moment ╚Öi c─â totul se va decide ├«n ╚Öedin╚Ťa coali╚Ťiei de guvernare.

Dezastrul eliminării Taxei de Mediu. Peste 67.000 de mașini second hand, înmatriculate într-o singură lună

Comentarii

comentarii