VIDEO Cum ar putea fi conservate și protejate jumătate din pădurile private din România

in Biodiversitate, Legislatie, Video News, Videonews 5 February 2018 86 Views

WWF-România propune adaptarea măsurii de silvomediu astfel încât aceasta să poată asigura, cu bani europeni, plăți pentru toate restricțiile necesare conservării pădurilor virgine, a celor din ariile protejate, inclusiv pădurile valoroase din perspectiva biodiversității și a resurselor de sol.

În prezent, măsura de silvomediu ce face parte din Programul Național de Dezvoltare Rurală, nu acoperă nevoile de conservare a pădurii. Mai mult de atât, aceasta intră în contradicție cu actualul cadrul legislativ iar valoarea plăților nu este corelată cu valoarea de piață a lemnului.

Green Report Shop – Protejează Biodiversitatea

Deși WWF a inițiat această măsură, forma finală elaborată de autorități nu sprijină eforturile de conservare făcute de către proprietarii și administratorii de păduri din România. În prezent, această măsură este complet neatractivă, discriminatorie și cauzează pierderi pentru majoritatea potențialilor aplicanți. Din aceasta cauză, până în prezent au fost depuse doar 28 de cereri de sprijin, la nivelul întregii țări absorbindu-se doar 1% din fondurile alocate acestei măsuri.

Jumătate din pădurile private din România ar putea fi conservate și protejate

Inventarul Forestier Național arată că jumătate din pădurile private din România, de toate tipurile funcționale, ar putea beneficia de aceste plăți. Singura posibilitate de a asigura conservarea pădurilor (inclusiv a pădurile virgine) este prin acordarea de plăți pentru volumul de lemn nerecoltat. Aceste plăți ar răsplăti astfel eforturile depuse de proprietarii și administratorii de păduri pentru asigurarea menținerii funcțiilor pădurii și a valorilor de biodiversitate.

WWF a elaborat și trimis către Ministerul Apelor și Pădurilor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Durabile o propunere complexă pentru îmbunătățirea sistemului de plăți.  În plus, solicită un proces transparent și participativ de consultări publice, pentru care își oferă toată susținerea.

 

O parte din soluțiile propuse de WWF pentru îmbunătățirea și adaptarea acestor măsuri actuale de plăți pentru angajamente de silvomediu 

Plăți pentru parcele mai mici de 10 ha

În momentul de față, pot primi subvenții doar proprietarii ce au suprafețe de pădure peste 10 ha.

Plățile să fie primite imediat după includerea pădurilor în zona de protecție

Cei ce au păduri virgine și cvasivirgine să nu ia compensații cu o întârziere de 1 sau 2 ani (după un proces anevoios) ci, daca intră în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, să obțină aceste sume imediat după includere. Încă din 2013, WWF a identificat mai multe păduri virgine și cvasivirgine in care  proprietarii care dețineau astfel de ecosisteme valoroase ezită să le recunoscă din cauza  cuantumului actual scăzut al plății și demersurilor ulterioare necesare acordării acestor plăți (este cazul județelor Brașov, Sibiu, Covasna, Mehedinți și Gorj).

Plățile să se facă din bani europeni

Solicităm ca aceste plăți să se facă din bani europeni, pentru a asigura o continuitate a plăților, indiferent de situația politică. Altfel există riscul ca întreruperea programului de plăți să deterioreze iremediabil ecosistemele forestiere protejate.

Comentarii

comentarii