VIDEO Cum ar putea fi conservate și protejate jumătate din pădurile private din România

in Biodiversitate, Legislatie, Video News, Videonews 5 February 2018 38 Views

WWF-Rom├ónia propune adaptarea m─âsurii de silvomediu astfel ├«nc├ót aceasta s─â poat─â asigura, cu bani europeni, pl─â╚Ťi pentru toate restric╚Ťiile necesare conserv─ârii p─âdurilor virgine, a celor din ariile protejate, inclusiv p─âdurile valoroase din perspectiva biodiversit─â╚Ťii ╚Öi a resurselor de sol.

├Än prezent, m─âsura de silvomediu ce face parte din Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Rural─â, nu acoper─â nevoile de conservare a p─âdurii. Mai mult de at├ót, aceasta intr─â ├«n contradic╚Ťie cu actualul cadrul legislativ iar valoarea pl─â╚Ťilor nu este corelat─â cu valoarea de pia╚Ť─â a lemnului.

Green Report Shop ÔÇô Protejeaz─â Biodiversitatea

De╚Öi WWF a ini╚Ťiat aceast─â m─âsur─â, forma final─â elaborat─â de autorit─â╚Ťi nu sprijin─â eforturile de conservare f─âcute de c─âtre proprietarii ╚Öi administratorii de p─âduri din Rom├ónia. ├Än prezent, aceast─â m─âsur─â este complet neatractiv─â, discriminatorie ╚Öi cauzeaz─â pierderi pentru majoritatea poten╚Ťialilor aplican╚Ťi. Din aceasta cauz─â, p├ón─â ├«n prezent au fost depuse doar 28 de cereri de sprijin, la nivelul ├«ntregii ╚Ť─âri absorbindu-se doar 1% din fondurile alocate acestei m─âsuri.

Jumătate din pădurile private din România ar putea fi conservate și protejate

Inventarul Forestier Na╚Ťional arat─â c─â jum─âtate din p─âdurile private din Rom├ónia, de toate tipurile func╚Ťionale, ar putea beneficia de aceste pl─â╚Ťi.┬áSingura posibilitate de a asigura conservarea p─âdurilor (inclusiv a p─âdurile virgine) este prin acordarea de pl─â╚Ťi pentru volumul de lemn nerecoltat. Aceste pl─â╚Ťi ar r─âspl─âti astfel eforturile depuse de proprietarii ╚Öi administratorii de p─âduri pentru asigurarea men╚Ťinerii func╚Ťiilor p─âdurii ╚Öi a valorilor de biodiversitate.

WWF a elaborat ╚Öi trimis c─âtre Ministerul Apelor ╚Öi P─âdurilor ╚Öi Ministerul Agriculturii ╚Öi Dezvolt─ârii Durabile o propunere complex─â pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea sistemului de pl─â╚Ťi. ┬á├Än plus, solicit─â un proces transparent ╚Öi participativ de consult─âri publice, pentru care ├«╚Öi ofer─â toat─â sus╚Ťinerea.

 

O parte din solu╚Ťiile propuse de WWF pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea ╚Öi adaptarea acestor m─âsuri actuale de pl─â╚Ťi pentru angajamente de silvomediu┬á

Pl─â╚Ťi pentru parcele mai mici de 10 ha

├Än momentul de fa╚Ť─â, pot primi subven╚Ťii doar proprietarii ce au suprafe╚Ťe de p─âdure peste 10 ha.

Pl─â╚Ťile s─â fie primite imediat dup─â includerea p─âdurilor ├«n zona de protec╚Ťie

Cei ce au p─âduri virgine ╚Öi cvasivirgine s─â nu ia compensa╚Ťii cu o ├«nt├órziere de 1 sau 2 ani (dup─â un proces anevoios) ci, daca intr─â ├«n Catalogul Na╚Ťional al P─âdurilor Virgine ╚Öi Cvasivirgine, s─â ob╚Ťin─â aceste sume imediat dup─â includere. ├Änc─â din 2013, WWF a identificat mai multe p─âduri virgine ╚Öi cvasivirgine in care┬á proprietarii care de╚Ťineau astfel de ecosisteme valoroase ezit─â s─â le recunosc─â din cauza┬á cuantumului actual sc─âzut al pl─â╚Ťii ╚Öi demersurilor ulterioare necesare acord─ârii acestor pl─â╚Ťi (este cazul jude╚Ťelor Bra╚Öov, Sibiu, Covasna, Mehedin╚Ťi ╚Öi Gorj).

Pl─â╚Ťile s─â se fac─â din bani europeni

Solicit─âm ca aceste pl─â╚Ťi s─â se fac─â din bani europeni, pentru a asigura o continuitate a pl─â╚Ťilor, indiferent de situa╚Ťia politic─â. Altfel exist─â riscul ca ├«ntreruperea programului de pl─â╚Ťi s─â deterioreze iremediabil ecosistemele forestiere protejate.

Comentarii

comentarii