VIDEO Cum s─â pedalezi ca un profesionist la BikeFest. Sfaturi de la un specialist

in EcoLIFESTYLE, Slider homepage, Transport, Video News 27 August 2018 388 Views

Dac─â te-ai ├«nscris la una din cele dou─â curse BikeFest – Urban Race MTB┬ásau Urban Race ROAD – ne-am g├óndit ar fi bine s─â beneficiezi de c├óteva sfaturi de la Daniel S├órdan, pre╚Öedintele C.S.┬áNoMad Multisport, organizatorul concursului de ciclism cross-country Prima Evadare, despre cum s─â abordezi traseele ca un biciclist profesionist.

Cum s─â pedalezi ca un profesionist la BikeFest

Cele dou─â competi╚Ťii se vor desf─â╚Öura at├ót pe aleile cu dale din curtea Palatului Parlamentului, care presupun urc─âri ╚Öi cobor├óri solicitante, c├ót ╚Öi pe bulevardele din jurul acestuia ╚Öi din Parcul Izvor. Este un traseu complex ╚Öi virajat, astfel ├«nc├ót s─â eviden╚Ťieze ╚Öi tehnica, nu doar puterea. Spre deosebire de edi╚Ťiile anterioare, anul acesta cursele vor avea un traseu unic.

Dificultatea traseului, aparent unul u╚Öor, cre╚Öte odat─â cu viteza sau cu lipsa de experien╚Ť─â. La edi╚Ťiile precedente┬ánu au fost accident─âri serioase, dar trebuie aten╚Ťie sporit─â la curbele str├ónse sau la cele ├«n cobor├óre, s─â nu pierde╚Ťi aderen╚Ťa, s─â nu acro╚Öa╚Ťi sau s─â fi╚Ťi acro╚Öat de alt ciclistÔÇŁ, spune Daniel S├órdan, pre╚Öedintele C.S NoMad Multisport.

La fel trebuie aten╚Ťie sporit─â la schimb─âri de direc╚Ťie sau dep─â╚Öiri. C├ónd nu ave╚Ťi suficient loc a╚Ötepta╚Ťi sau f─âce╚Ťi-v─â sim╚Ťit─â inten╚Ťia strig├ónd pe un ton decent ÔÇťLoc!ÔÇŁ

La start a╚Öeza╚Ťi-v─â ├«n func╚Ťie de nivelul de performan╚Ť─â estimat. Dac─â v─â ve╚Ťi a╚Öeza mai ├«n fa╚Ť─â dec├ót nivelul real se va crea o presiune ├«n prima parte fiind depa╚Öi╚Ťi de concuren╚Ťi cu o viteza mai mare.

BikeFest sus╚Ťine cauza sportivilor paralimpici rom├óni

Atentie!

Cursa Urban MTB va începe la ora 9:00 și se va încheia la 10:00, plus o tură. Traseul va avea 5,9 km/tur.

Cursa┬áUrban Race ROAD┬áva ├«ncepe la ora 11:00 ╚Öi se va ├«ncheia la 12:00, plus o tura. O tur─â va avea 5,5 km/tur. Criteriul de baza pentru finalizarea competi╚Ťiei este parcurgerea traseului ├«ntr-o ora, plus un tur.

Ridicarea kit-urilor de concurs se va face în zilele de joi și vineri, 30 august și 31 septembrie, între orele 17:00 și 21:00, din Parcul Izvor.

Anul acesta spa╚Ťiile sunt mai largi nemaiav├ónd alei ├«nguste separate. Toate aleile din curtea Palatului Parlamentului vor fi disponibile din bordura ├«n bordura, cu spa╚Ťiu destul de larg. Pentru Urban Race MTB, partea de offroad se va face ├«n urcare ╚Öi nu ├«n cobor├óre ca anul trecut. S-a eliminat astfel riscul eventualelor mici c─âz─âturi, dar trebuie aten╚Ťie sporit─â la ie╚Öirea de pe ╚Öosea unde se face dreapta 90 de grade.┬áV─â recomand─âm o tur─â de recunoa╚Ötere ╚Öi ├«nc─âlzire ├«nainte de startÔÇŁ, a explicat Daniel S├órdan.

├Än cazul ├«n care sunteti ajuns din urm─â de primii concuren╚Ťi este bine s─â le face╚Ťi loc astfel ├«nc├ót rezultatul final al cursei s─â nu fie influen╚Ťat de eventuale incomod─âri la dep─â╚Öire.

Alte recomand─âri:

 • nu uita╚Ťi s─â ave╚Ťi bidon cu ap─â pus ├«n suportul bicicletei;
 • bicicleta trebuie s─â fie ├«n stare bun─â de func╚Ťionare;
 • lan╚Ťul de la biciclet─â trebuie uns (├«nainte ╚Öi dup─â ungere lan╚Ťul se ╚Öterge pu╚Ťin);
 • ╚Öaua s─â fie la ├«n─âl╚Ťimea potrivit─â (piciorul ├«ntins c├ónd se st─â pe ╚Öa, iar pedala ├«n pozi╚Ťia de jos ╚Öi c─âlc├óiul pe pedal─â);
 • casca obligatorie s─â fie bine fixat─â ╚Öi reglat─â astfel ├«nc├ót s─â nu v─â incomodeze;
 • presiunea ├«n ro╚Ťi s─â o verifica╚Ťi ╚Öi s─â fie optim─â pentru bicicleta folosit─â;
 • folosi╚Ťi pantalonii de ciclism cu bazon;
 • tricoul de ciclism cu bunzunare la spate v─â permite s─â ╚Ťine╚Ťi un gel, scule, telefon, bani dac─â este cazul;
 • num─ârul de concurs se prinde pe ghidon, ├«n partea din fa╚Ťa bicicletei;
 • num─ârul de concurs trebuie s─â fie vizibil, nu se taie, nu se ├«ndoaie, pe el se afl─â ╚Öi cipul de cronometrare;

Ce condi╚Ťii atrag descalificarea:

 • neparcurgerea traseului ├«n ├«ntregime sau scurtarea lui;
 • nefolosirea c─â╚Ötii de protec╚Ťie pe timpul concursului;
 • comportamentul lipsit de fair-play ╚Öi limbaj trivial fa╚Ť─â de concuren╚Ťi, organizatori sau spectatori, chiar ╚Öi ├«n mediul online;
 • comportamentul lipsit de fair-play de la alte concursuri duce la neacceptarea ├«nscrierii la Prima Evadare;
 • folosirea ajutoarelor din afara concursului (autovehicule, motociclete, scutere etc);
 • schimbarea bicicletei ├«n timpul concursului;
 • schimbarea num─ârului de concurs;
 • uitarea, pierderea sau distrugerea cipului de cronometrare.

Comentarii

comentarii