VIDEO Cutremurele din Romania si efectele lor

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat, cu ocazia comemorării a 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, o nouă aplicație de prezentare a cutremurelor din ultimele secole și a efectelor acestora.

Cutremurele din România și efectele lor

Aplicația prezintă hărți interactive ale cutremurelor din România și ale valorilor de intensitate semnalate la cutremure majore, galerii foto și video cu privire la efectele cutremurelor din 1940 și 1977, informații relevante și verificate, hărți de hazard seismic recente și multe alte materiale utile. De asemenea, nici perspectiva asupra unui viitor cutremur major nu este neglijată.

Spre deosebire de cutremurul din 10 noiembrie 1940, acest cutremur (4 martie 1977 – n.r.) nu a fost precedat de cutremure suficient de mari pentru a fi considerate presocuri (…) Miscarea seismica a fost resimtita puternic in Romania, mai violent in Oltenia si Muntenia, dar si in sudul Moldovei. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in tarile vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria) dar si in alte tari din centrul si sudul Europei, precum si in Rusia pana la nord de St. Petersburg”, se arată în descrierea cutremului din aplicație.

Cutremurul din 4 martie 1977 a fost cel mai distructiv cutremur de pe teritoriul Romaniei din secolul XX (cel putin).

Datele oficiale arata ca 1578 de persoane si-au pierdut viata in Romania (din care 90% in Bucuresti) si 11321 au fost ranite, in principal datorita prabusirii cladirilor.

Cutremurul a doborat sau avariat grav 32897 de locuinte si a afectat 763 de unitati industriale.

Din 40 de judete, 23 au fost grav afectate.

Un raport din 1978 al Bancii Mondiale arata pagube economice totale in valoare de 2 miliarde de dolari, din care 70% in Bucuresti. In Bulgaria s-au inregistrat pagube materiale si peste 120 de morti.

spot_img

Ultimele știri