VIDEO De ce bea Bill Gates ap─â de canalizare

in Apa, Business, Companii 14 August 2015 382 Views

La ├«nceputul acestui an, Bill Gates a ap─ârut pe prima pagin─â a tuturor ziarelor datorit─â unei adev─ârate ciud─â╚Ťenii: acesta a b─âut ap─â care, cu doar cinci minute ├«nainte, era ap─â de canalizare, adic─â ap─â cu excremente. Dar gestul lui Gates nu a fost┬áun act de bravur─â. El a dorit s─â demonstreze, de fapt, calitatea unei ma╚Öini finan╚Ťate de compania Gates, numit─â Janicki Omni Processor, care transform─â apa de canalizare ├«n electricitate, ├«n cenu╚Ö─â ╚Öi ├«n ap─â potabil─â.

Dezvoltat de Janicki Bioenergy, sistemul poate converti zilnic 14 tone de apă de canalizare în electricitate și apă potabilă, potrivit Tech Insider. Acum, această mașină este testată în lumea reală. Pe termen lung, două miliarde de oameni care nu au parte de canalizare adecvată ar putea beneficia de acest sistem.

Primul test are loc ├«n Dakar, Senegal, unde 1.2 milioane de reziden╚Ťi nu au nici o conexiune la o linie de canalizare. Ca alternativ─â, ace╚Ötia adesea ├«ndep─ârteaz─â apa de canalizare din latrinele de epurare cu ajutorul g─âle╚Ťilor, plas├ónd de╚Öeurile ├«n ╚Öan╚Ťuri s─âpate ├«n p─âm├ónt. Se creeaz─â, astfel, spa╚Ťii propice pentru focare de boli legate de salubritate, cum ar fi holera sau febra tifoid─â.

Pu╚Ťin mai eficient─â este golirea mecanic─â, un proces prin care apa de canalizare e luat─â ├«n camioane ╚Öi dus─â la sta╚Ťii de epurare. Dar, p├ón─â la apari╚Ťia Omni Processor, Dakar nu avea tehnologia necesar─â pentru a sc─âpa de agen╚Ťii patogeni din apa dus─â la sta╚Ťiile de epurare.

Ora╚Öul a ├«nceput acum s─â ├«nlocuiasc─â aceste sta╚Ťii cu ma╚Öinile Omni Processor, care trateaz─â o treime din reziduurile n─âmoloase, ├«ndep─ârt├ónd agen╚Ťii patogeni ╚Öi realiz├ónd produse secundare folositoare. Urm─âtoarea versiune a ma╚Öinii va avea capacitatea de a face acela╚Öi lucru ╚Öi cu de╚Öeurile obi╚Önuite, pe l├óng─â apa de canalizare.

omni processor dakar

Cât costă primul model

Janicki a livrat ma╚Öina Omni Processor la Dakar, pentru proiectul pilot, ├«n prim─âvara acestui an. Bill Gates a scris pe blogul s─âu c─â, p├ón─â acum, ÔÇŁfunc╚Ťioneaz─â a╚Öa cum au prezis, dar ├«nc─â mai sunt lucruri de confruntatÔÇŁ. ÔÇ×Ma╚Öina trebuie s─â fie testat─â┬á╚Öi, spre deosebire de un program de calculator, ma╚Öinile de salubritate nu pot fi testate de la un birou din Seattle. Lumea real─â introduce o mul╚Ťime de variabile. De exemplu, trebuie s─â g─âse╚Öti personalul potrivit pentru a administra ma╚Öina. Trebuie s─â lucrezi cu guvernele locale ╚Öi na╚Ťionale ╚Öi s─â prevezi reac╚Ťia publiculuiÔÇŁ, a apreciat Gates.

P├ón─â ├«n prezent, guvernul Dakar pare s─â fie la bord. Acesta este primul pas. Apoi, Janicki trebuie s─â lucreze la ├«mbun─ât─â╚Ťirea ma╚Öinii, inclusiv s─â o fac─â mai mic─â ╚Öi mai ieftin─â. Primul model cost─â 1.5 milioane de dolari, iar urm─âtorul model care va ap─ârea, disponibil din punct de vedere comercial, va costa ├«ntre 2 ╚Öi 4 milioane de dolari, potrivit site-ului companiei Janicki.

Surs─â foto: Janicki Bioenergy

 

Mai citește și:

VIDEO Bill Gates bea ap─â ob╚Ťinut─â din de╚Öeuri umane

Sticla pentru cicliști care își ia singură apa din aer

Comentarii

comentarii