VIDEO Greta Thunberg, discurs în fața liderilor lumii la Summit-ul ONU: „Cum îndrăzniți!”

in Schimbări Climatice 24 September 2019 434 Views

Greta Thunberg a ținut un discurs emoționant în cadrul Summit-ului pentru Acțiuni Climatice ONU, în care zeci de lideri mondiali și-au prezentat măsurile pentru combaterea schimbărilor climatice. Ea a criticat dur liderii lumii pentru promisiunile goale pe care le fac și pentru că nu iau în serios urgența crizei climatice și ecologice.

Cu lacrimi în ochi, Thunberg s-a adresat liderilor lumii care participă la Summitul pentru Acțiuni Climatice, găzduit de Organizația Națiunilor Unite în prima zi a Adunării Generale. Secretarul General ONU, Antonio Gutteres, a reunit guverne, companii și membri ai societății civile în speranța că va putea consolida angajamentele și va grăbi implementarea Acordului de la Paris.  

”Mi-ați furat visele și copilăria cu vorbele voastre goale și totuși fac parte dintre cei norocoși. Oamenii suferă, mor. Ecosisteme întregi se prăbuşesc, ne aflăm la începutul unei extincţii în masă, iar voi puteți vorbi doar despre bani şi basme despre creşterea economică eternă. Cum îndrăzniţi!”

„De peste 30 de ani, știința a fost extrem de clară. Cum îndrăzniți să ignorați avertismentele și să veniți aici spunând că faceți destul când politicile și soluțiile necesare nu se întrevăd nicăieri?”

Thunberg le-a reamintit liderilor lumii de efectele crizei climatice și i-a criticat pentru lipsa de măsuri ambițioase.

“Cum îndrăzniți să vă prefaceți că această situație poate fi rezolvată cu afaceri ca de obicei și niște soluții tehnice?”, a adăugat Thunberg, amintind că bugetul de carbon al lumii se va termina în următorii 8 ani și jumătate în ritmul actual al emisiilor.

„Tinerii încep să înțeleagă trădarea voastră. Ochii tuturor generațiilor viitoare sunt pe voi și dacă alegeți să ne lăsați baltă, nu vă vom ierta niciodată.”.

Patru milioane de oameni au protestat vinerea trecută împotriva lipsei de măsuri a guvernelor privind criza climatică, în cadrul mișcării Fridays for Future, susținută de Greta Thunberg. Protestele vor continua pe 27 septembrie, în timpul Adunării Generale ONU.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii