VIDEO Negocierile pentru acordul climatic purtate sub presiunea străzii. Sute de mii de oameni au protestat în 175 de țări

in COP21, Poluare, Recomandate, Video News, Videonews 30 November 2015 187 Views

Lideii mondiali care de astăzi încep la Paris negocierile pentru semnarea unui acord climatic vor purta discuția sub presiunea strazii. Ieri, peste 600.000 de oameni au ieșit în stradă în 175 de țări pentru a cere un acord climatic puternic, care să asigure o tranziție rapidă de la combustibilii fosili la energia regenerabilă.

proteste paris

Aproximativ 200 de persoane au fost arestate în urma ciocnirilor din Paris. Sursa foto: The Guardian.

Acțiunile  din Melbourne și Londra a strâns cei mai mulți protestatari, cu 60.000 de oameni și respectiv 50.000 de oameni. Protestele au atras și vedetele britanice, inclusiv Thom Yorke, Emma Thompson, Charlotte Church și Jeremy Corbyn, care s-au alăturat mișcărilor de stradă din Londra.

lumanariÎn Paris, protestele din Place de la Republique s-au transformat în lupte de stradă între activiștii anti-capitaliști și anarhiști și forțele de ordine. Aceștia au aruncat în jandari inclusiv cu lumânările și buchetele de flori aduse pentru victimele atacurilor din 13 noiembrie. Poliția a arestat aproximativ 200 de persoane în urma ciocnirilor .

lant umanPotrivit Le Figaro, “mai multe persoane au reușit să formeze un lanț uman în jurul locului de comemorare a victimelor memorial pentru a proteja florile și lumânările.

Reprezentanții 350.org, unul dintre cei mai importanți organizatorii ai marșurile climatice din întreaga lume, au declarat ciocnirile au încălcat un angajament non-violent” asumat de fiecare grup de protest.  Organizația s-a distanțat de acțiunile violente, însă susține că se opune oricărei forme de “îngrădire a libertăților civile”.

Marșulclimatice în Paris a fost interzise din motive de securitate.

Hollande condamnă acțiunea “scandaloasă”
hollande
“Știm că sunt elemente perturbatoare care nu au nimic în comun cu apărătorii mediului”, a declarat președintele francez, prezent la Burxelles cu prilejul unui summit UE-Turcia.
Citește și:
Mii de perechi de pantofi „protestează” la Paris în locul oamenilor

Comentarii

comentarii