Video. O plajă foarte cunoscută din India, acoperită cu spumă toxică

in Poluare 2 December 2019 132 Views

Pentru a patra zi consecutivă, una dintre cele mai cunoscute plaje din India este acoperită cu o spumă toxică, ce provine, cel mai probabil, de la deșeurile vărsate în mare. Avertizările specialiștilor privind problemele pe care le poate crea n-au ajuns și la urechile copiilor, care au fost filmați jucându-se în spumă.

Localnicii din apropierea plajei Marina, din Chennai – care este cunoscută ca fiind cea mai lungă plajă naturală din India – au fost treziți vineri de un miros înțepător care venea dinspre mare. Apoi au văzut țărmul acoperit de o spumă albă.

Pescarilor le-a fost transmis imediat să nu intre în mare și, sub nicio formă să nu pescuiască, iar doctorii au avertizat că spuma ar putea cauza probleme ale pielii. Totuși, avertizarea n-a ajuns și la urechile copiilor, care se jucau cu mingea sau se aruncau în spumă.

Spuma se formează în fiecare sezon al musonilor, dar niciodată nu a fost atât de multă ca în acest an, potrivit localnicilor. Echipa de control al poluării Tamil Nadu a anunțat că a colectat mostre din spuma care s-a întins pe câțiva kilometri.

„Cu siguranță nu e bine pentru oameni să intre în spumă, dar ei nu înțeleg riscurile”, a comentat Pravakar Mishra, un om de știință de la Centrul de Cercetare din Chennai.

Experții au dat vina pe ploile abundente din ultimele zile, care au transportat apele uzate netratate și fosfați în mare. Potrivit lui Mishra, mare parte din spumă provine de la detergentul de rufe folosit, combinat cu alte deșeuri. Cercetătorul a adăugat că doar 40% din apele uzate din Chennai și alte orașe mari beneficiază de un tratament adecvat.

„Restul ajunge în apă și vedeți ce se întâmplă”, a mai spus el.

Acesta dezvoltă un sistem de monitorizare a poluării apei din mare, așa cum Delhi are acum o stație de monitorizare a aerului poluat.

„Poluarea este acum o amenințare mai mare pentru plajele Indiei, decât creșterea nivelului mării”, a mai spus acesta.

Potrivit lui Mishra, într-o acțiune recentă, voluntarii au strâns, în doar două ore, aproape o tonă de plastic și alte deșeuri de pe plaja din Chennai.

Comentarii

comentarii