VIDEO Prima bicicletă inteligentă care te avertizează de pericolele din trafic

in Transport 17 March 2015 324 Views

Organizația pentru Cercetare Științifică Aplicată din Olanda are în momentul de față în lucru un prototip de bicicletă inteligentă, prima de agest gen care va avertiza cicliștii de pericolele generate de traficul rutier și obstacolele apărute pe drum.

1000

Ideea a aparținut unui grup de oameni de știință olandezi care au propus instalarea unui radar chiar sub ghidonul bicicletei, pentru a monitoriza porțiunea de drum din față, și a unui aparat de fotografiat deasupra roții din spate, pentru a verifica tot ceea ce se întâmplă în spatele biciclistului. În funcție de natura situațiilor cu potențial de accident, ciclistul este avertizat fie printr-o vibrație a ghidonului, fie printr-una a șeii.

“Vibrațiile par a fi un mod foarte eficient de a avertiza un biciclist, iar noi am făcut-o prin montarea unor elemente vibrante în ghidonul și în șaua bicicletei, pentru ca acesta să poată fi avertizat foarte eficient de pericolul din partea din față, din spate, sau chiar din laterale”, spune Maurice Kwakkernaat, cercetător în cadrul organizației. În afară de sistemul de avertizare inteligent, bicicleta este echipată, de asemenea, cu un motor electric, care oferă o viteză asistată de până la 25 km pe oră.

Prin construirea acestui model de bicicletă se urmărește reducerea ratei accidentelor cu biciclete din Olanda. Anul trecut peste 180 de cicliști au fost uciși în accidente. Cele mai multe dintre acestea au avut loc atunci când bicicliștii se uitau să se asigure din spate sau când se speriau de mașinile care îi depășeau în viteză. “Vedem o creștere a accidentelor în care sunt implicate persoanele în vârstă și estimăm, de asemenea, o creștere a utilizării acestui mijloc de transport. Asta înseamnă că numărul de accidente va crește și vom încerca să îl reducem prin utilizarea noilor tehnologii “, a mai spus Kwakkernaat.

Se așteaptă ca noul model să fie pe piață în următorii doi ani. Aceasta ar trebui să coste între 1.700 și 3.200 de euro, la fel ca o bicicletă electrică standard.

Citește și:

VIDEO Omni Wheel poate transforma orice bicicletă într-una electrică în 30 de minute

Dispozitivul care transformă orice bicicleta într-una inteligentă (Video)

Bicicleta din bambus care convertește energia cinetică în energie electrică

Comentarii

comentarii