VIDEO În România, aproximativ 1.500 de tone de medicamente ajung la gunoi

in Poluare, Slider homepage, Video News, Videonews 7 August 2017 825 Views

Cu to┼úii avem prin cas─â medicamente, unguente, siropuri, dispozitive medicale sau alte produse de ├«ngrijire personal─â pe care nu le mai folosim, din diverse motive au expirat ┬áau ambalajele deteriorate sau pur ┼či simplu nu ne mai sunt necesare.┬áDin p─âcate, nefiind con┼čtien┼úi de pericol sau poate doar din comoditate, majoritatea oamenilor le arunc─â direct la gunoi, la chiuvet─â sau la toalet─â. Un astfel de gest nu doar c─â este nociv pentru mediu ┼či pentru s─ân─âtate, dar este ┼či ilegal.

Din p─âcate, ├«n Rom├ónia nu exist─â statistici concrete cu privire la acest fenomen ├«ngrijor─âtor. Dar dac─â facem o compara┼úie cu alte ┼ú─âri europene, mult mai riguroase ┼či cu legisla┼úie clar─â menit─â s─â diminueze considerabil aceast─â situa┼úie, se estimeaz─â c─â ├«n Rom├ónia aproximativ 1.500 de tone de medicamente ajung ├«n fiecare an pe gropile de gunoi sau ├«n re┼úeaua public─â de canalizare.

├Än Fran┼úa se fac de ani buni pa┼či pentru diminuarea considerabil─â a acestui fenomen, cu rezultate vizibile. Guvernul francez a ├«nfiin┼úat Cyclamed, o funda┼úie care are ca scop colectarea medicamentelor expirate de la popula┼úie, prin intermediul farmaciilor.

Green Report Shop Produse ECO

Anul trecut, 80% dintre francezi declar─â c─â au colectat ┼či au predat ├«n farmacii medicamentele pe care nu le utilizeaz─â, conform Cyclamed. Cantit─â┼úile colectate ├«n 2016 au fost de circa 12.000 tone, echivalentul a 181 grame pe locuitor. Mai mult, acestea sunt valorificate ├«n scop energetic, asigur├ónd iluminarea ┼či ├«nc─âlzirea pentru aproximativ 7.000 de locuin┼úe. Toate aceste realiz─âri au fost posibile ┼či datorit─â unor campanii consistente de educare ┼či informare, scopul final fiind transformarea acestui gest, ini┼úial inconfortabil, ├«ntr-unul reflex.

├Än Germania, Italia, Portugalia ┼či Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. De asemenea, ├«n SUA exist─â reglement─âri precise, mai ales ├«n contextul ├«ngrijor─âtor ├«n care geologii au examinat 39 de cursuri de ap─â din 30 de state, iar 80% con┼úineau urme de substan┼úe medicamentoase.

Medicamentele sunt produse chimice, scopul lor fiind de a ne proteja sau de a vindeca afec╚Ťiuni. Medicamentele devin factori de risc at├ót pentru oameni, c├ót ╚Öi pentru mediu atunci c├ónd, la finalul ciclului lor de ÔÇŁvia╚Ť─âÔÇŁ, nu sunt gestionate corespunz─âtor. Trebuie s─â ne facem un obicei din a depune la cea mai apropiat─â farmacie medicamentele din cas─â care au expirat sau pe care nu le mai folosim ÔÇô exact a╚Öa cum depunem bateriile consumate la intrarea ├«n supermarketuri. Dar pentru a reu┼či o schimbare de mentalitate ┼či de comportament sunt necesare dou─â condi┼úii: o legisla┼úie specific─â ┼či complet─â, cu prevederi clare de responsabilit─â┼úi ┼či o campanie puternic─â de informare ┼či con┼čtientizare. Sper─âm ca autorit─â┼úile s─â acorde pe viitor mai mult─â aten┼úie acestui subiect ┼či s─â asigure cadrul de ac┼úiune pentru cet─â┼úeniÔÇŁ, a declarat, pentru Green Report, Cosmin M─ân─âil─â, Director Reglement─âri Stericycle Rom├ónia.

Legisla╚Ťia incomplet─â, un pericol pentru s─ân─âtate ╚Öi mediu

Conform Ordinului Ministerului S─ân─ât─â┼úii Nr. 119/2014, aceast─â categorie de produse trebuie dus─â ├«n mod obligatoriu la farmacii, care au contracte cu operatori specializa┼úi ├«n colectarea, transportul ┼či eliminarea acestora prin incinerare ecologic─â, ├«n cele mai bune condi┼úii de siguran┼ú─â.

Pe de alt─â parte, legea nu este complet─â ┼či nici specific─â, ├«ntruc├ót nu este clar cine trebuie s─â pl─âteasc─â toate aceste proceduri, care sunt eventualele amenzi ┼či cine este p├ón─â la urm─â responsabil. Sunt farmacii care au contracte cu firme specializate ├«n eliminarea de┼čeurilor periculoase ╚Öi dispun de un sistem de preluare a medicamentelor expirate de la popula╚Ťie pus la punct, ├«ns─â multe nu au. ├Än consecin┼ú─â, acestea sunt ├«n situa╚Ťia de a refuza persoanele cu spirit eco-civic.

Incinerarea, singura metodă permisă în Uniunea Europeană pentru eliminarea medicamentelor inutilizabile

 

Potrivit Stericycle Rom├ónia, incinerarea este singura metod─â permis─â ├«n Uniunea European─â pentru eliminarea de┼čeurilor anatomopatologice, a substan┼úelor cu regim special (citotoxice/citostatice) ┼či a medicamentelor inutilizabile.

Sistemele automate de filtrare, neutralizare ┼či monitorizare a gazelor cu care sunt dotate instala┼úiile moderne de incinerare previn poluarea, asigur├ónd protec┼úia mediului ┼či s─ân─âtatea uman─â. De asemenea, incinerarea previne posibila contaminare a p├ónzei de ap─â freatic─â.

Comentarii

comentarii