VIDEO Sat r─âmas f─âr─â ap─â din cauza unei mine de c─ârbune

in Poluare, Video News, Videonews 22 November 2017 99 Views

F├ónt├ónile din Lupoaia, jude╚Ťul Gorj au secat pe m─âsur─â ce cariera s-a apropiat de sat, iar locuitorii primesc ap─â pompat─â din min─â de dou─â ori pe zi. Complexul Energetic Oltenia inten╚Ťioneaz─â s─â extind─â cariera, ├«ns─â acordul de mediu a fost suspendat ├«n urma unei ac╚Ťiuni ├«n instan╚Ť─â.

Dup─â ce ultima f├ónt├ón─â din sat a secat, localnicii au ├«nceput s─â primeasc─â ap─â cu program: diminea╚Ťa de la 9 la 11 ╚Öi dup─â-amiaza de la 16 la 18. Un orar de distribu╚Ťie a apei foarte restrictiv, care nici m─âcar nu este respectat ├«ntotdeauna. Locuitorii sunt astfel pu╚Öi ├«n situa╚Ťia ├«n care trebuie s─â-╚Öi fac─â din timp provizii cu necesarul consumului zilnic. ├Än ciuda nenum─âratelor solicit─âri adresate autorit─â╚Ťilor de a modifica programul, astfel ├«nc├ót s─â poat─â beneficia ╚Öi cei care nu sunt acas─â ├«n intervalul de timp stabilit, nimic nu s-a schimbat. Mai mult, ├«n urma unei avarii, alimentarea a fost oprit─â complet anul trecut timp de trei s─âpt─âm├óni ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â.

Cariera Lupoaia este una din cele opt pe care Complexul Energetic Oltenia pl─ânuie╚Öte s─â le extind─â. Procedura legal─â prevede realizarea unei analize temeinice a impactului asupra mediului ╚Öi s─ân─ât─â╚Ťii popula╚Ťiei, dar Acordul emis de Agen╚Ťia pentru Protec╚Ťia Mediului Gorj realizeaz─â doar o evaluare superficial─â ╚Öi este bazat pe studii ├«nvechite. Acest fapt a fost semnalat ├«n instan╚Ť─â de Asocia╚Ťia Bankwatch, iar Tribunalul Bucure╚Öti a suspendat acordul de mediu care permitea extinderea carierei. P├ón─â la o decizie definitiv─â a instan╚Ťei cu privire la anularea acordului de mediu, CEO nu poate efectua nici un fel de lucr─âri ├«n perimetrul aferent extinderii.

Mineritul de suprafa╚Ť─â, ca orice activitate extractiv─â, are un impact semnificativ asupra mediului. Pe l├ónga poluarea fonica, a aerului, a solului, prin excavarea sedimentelor la zeci de metri ad├óncime se ajunge adesea la distrugerea p├ónzei freatice ╚Öi la ├«nl─âturarea surselor de ap─â potabil─â pentru comunit─â╚Ťile din jur. Cazul comunit─â╚Ťii din Lupoaia nu este unul singular. ╚śi localnicii din satul Ro╚Öia de Jiu, Gorj, se confrunt─â cu acelea╚Öi condi╚Ťii precare de trai: lipsa apei, poluarea fonic─â ╚Öi aerul irespirabil.

Comentarii

comentarii