VIDEO Situl dezastrului nuclear de la Cernobîl, transformat în fermă solară

Rodina Energy Group și Enerparc Ag sunt două companii capitalizate de guvernul ucranian care vor dezvolta, pentru început, un proiect solar cu o capacitate de un MW în apropierea reactorului dezactivat, potrivit World Economic Forum.

Guvernul ucrainean dorește redezvoltarea acestei zonei care, din cauza radiaților nu este sigură pentru agricultură, însă este ideală pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă deoarece liniile electrice sunt încă conectate.

Putem să optimizăm zona Cernobîl. Aceasta nu trebuie să o gaură neagră în mijlocul Ucrainei. Proiectul nostru este  la aproximativ 100 de metri de reactor”, a declarat, pentru Bloomberg, Evgeny Variagin, CEO al companiei Rodina Energy, care are în portofoliu proiecte solare de 150 MW.

Reprezentanții companiilor estimează că la Cernobîl s-ar putea dezvolta până la 100 de MW. Totuși, aceasta este doar o mică parte din capacitatea reactorului nuclear. Au fost patru reactoare active, fiecare co o capacitate de un Gigawatt, iar alte două erau în curs de dezvoltare în momentul exploziei. Acestea au fost oprite la trei ani după accident.

Potrivit Bloomberg, companii din Franța și China sunt interesate să construiască proiecte solare pe terenurile reamenajate. De exemplu, Engie ”efectuează un test de pre-fezabilitate pentru un proiect de un Gigawatt”.

spot_img

Ultimele știri