VIDEO Situl dezastrului nuclear de la Cernobîl, transformat în fermă solară

in Energie, Poluare 12 December 2017 112 Views

Rodina Energy Group și Enerparc Ag sunt două companii capitalizate de guvernul ucranian care vor dezvolta, pentru început, un proiect solar cu o capacitate de un MW în apropierea reactorului dezactivat, potrivit World Economic Forum.

Guvernul ucrainean dore╚Öte redezvoltarea acestei zonei care, din cauza radia╚Ťilor nu este sigur─â pentru agricultur─â, ├«ns─â este ideal─â pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabil─â deoarece liniile electrice sunt ├«nc─â conectate.

Putem s─â optimiz─âm zona Cernob├«l. Aceasta nu trebuie s─â o gaur─â neagr─â ├«n mijlocul Ucrainei. Proiectul nostru este┬á la aproximativ 100 de metri de reactorÔÇŁ, a declarat, pentru Bloomberg, Evgeny Variagin, CEO al companiei Rodina Energy, care are ├«n portofoliu proiecte solare de 150 MW.

Reprezentan╚Ťii companiilor estimeaz─â c─â la Cernob├«l s-ar putea dezvolta p├ón─â la 100 de MW. Totu╚Öi, aceasta este doar o mic─â parte din capacitatea reactorului nuclear. Au fost patru reactoare active, fiecare co o capacitate de un Gigawatt, iar alte dou─â erau ├«n curs de dezvoltare ├«n momentul exploziei. Acestea au fost oprite la trei ani dup─â accident.

Potrivit Bloomberg, companii din Fran╚Ťa ╚Öi China sunt interesate s─â construiasc─â proiecte solare pe terenurile reamenajate. De exemplu, Engie ÔÇŁefectueaz─â un test de pre-fezabilitate pentru un proiect de un GigawattÔÇŁ.

Comentarii

comentarii