VIDEO Un designer polonez a inventat ambalaje comestibile pe bază de kombucha ca alternativă la plastic

Designerul polonez Roza Janusz a inventat un ambalaj natural și biodegradabil obținut prin același proces de fermentație folosit la prepararea băuturii kombucha. Acesta este compostabil și poate fi consumat.

Janusz a dezvoltat ambalajele Scoby, care sunt realizate prin același proces de fermentație ca băutura kombucha. Kombucha este o băutură fermentată pe bază de ceai care conține numeroase beneficii asupra sănătății, fiind bogată în probiotice și antioxidanți.

Materialul este o membrană făcută din bacterii și drojdie, realizată prin procesul de fermentație. Membranele sunt crescute în containere, unde bacteriile și drojdia primesc resturi agricole și se dezvoltă pe parcursul a două săptămâni, la temperatura camerei, fără să aibă nevoie de lumină.

Bacteriile formează un film subțire, maleabil, care acționează ca o barieră împotriva oxigenului, care este principalul contribuitor la descompunerea produselor alimentare. Membranele pot fi apoi mulate pentru a căpăta forma dorită. Janusz a explicat pentru Dezeen că ambalajul natural prelungește valabilitatea produselor.

„Materialul este compostabil și nutritiv pentru intestinele noastre și soluri datorită bacteriilor sănătoase. Este un produs al fermentării și are un pH scăzut, care împiedică alimentele să se descompună.”

Ambalajul este gândit pentru alimente uscate sau semi-uscate, inclusiv nuci, semințe, ierburi aromatice și salată.

Designerul polonez a explicat că pentru a face tranziția la o lume fără plastic, ambalajele ar trebui regândite nu ca ceva de unică folosință, ci ca ceva ce poate fi crescut și integrat în procesul producției agricole.

„Creșterea materialelor a devenit tot mai populară în domeniul designului, deci creșterea ambalajelor este mai aproape și mai ușoară decât credem.”

Oamenii de știință din întreaga lume caută noi metode de a înlocui petrolul ca material principal pentru plastic, dezvoltând bioplastice din paie, rumeguș sau resturi alimentare, pe măsură ce poluarea se agravează. Supermarketurile și furnizorii sunt sub presiune tot mai mare de a găsi alternative la ambalajele din plastic de unică folosință.

spot_img

Ultimele știri