VIDEO Un designer polonez a inventat ambalaje comestibile pe baz─â de kombucha ca alternativ─â la plastic

in Video News 23 July 2018 20 Views

Designerul polonez Roza Janusz a inventat un ambalaj natural ╚Öi biodegradabil ob╚Ťinut prin acela╚Öi proces de fermenta╚Ťie folosit la prepararea b─âuturii kombucha. Acesta este compostabil ╚Öi poate fi consumat.

Janusz a dezvoltat ambalajele Scoby, care sunt realizate prin acela╚Öi proces de fermenta╚Ťie ca b─âutura kombucha. Kombucha este o b─âutur─â fermentat─â pe baz─â de ceai care con╚Ťine numeroase beneficii asupra s─ân─ât─â╚Ťii, fiind bogat─â ├«n probiotice ╚Öi antioxidan╚Ťi.

Materialul este o membran─â f─âcut─â din bacterii ╚Öi drojdie, realizat─â prin procesul de fermenta╚Ťie. Membranele sunt crescute ├«n containere, unde bacteriile ╚Öi drojdia primesc resturi agricole ╚Öi se dezvolt─â pe parcursul a dou─â s─âpt─âm├óni, la temperatura camerei, f─âr─â s─â aib─â nevoie de lumin─â.

Bacteriile formeaz─â un film sub╚Ťire, maleabil, care ac╚Ťioneaz─â ca o barier─â ├«mpotriva oxigenului, care este principalul contribuitor la descompunerea produselor alimentare. Membranele pot fi apoi mulate pentru a c─âp─âta forma dorit─â. Janusz a explicat pentru Dezeen c─â ambalajul natural prelunge╚Öte valabilitatea produselor.

ÔÇ×Materialul este compostabil ╚Öi nutritiv pentru intestinele noastre ╚Öi soluri datorit─â bacteriilor s─ân─âtoase. Este un produs al ferment─ârii ╚Öi are un pH sc─âzut, care ├«mpiedic─â alimentele s─â se descompun─â.ÔÇŁ

Ambalajul este g├óndit pentru alimente uscate sau semi-uscate, inclusiv nuci, semin╚Ťe, ierburi aromatice ╚Öi salat─â.

Designerul polonez a explicat c─â pentru a face tranzi╚Ťia la o lume f─âr─â plastic, ambalajele ar trebui reg├óndite nu ca ceva de unic─â folosin╚Ť─â, ci ca ceva ce poate fi crescut ╚Öi integrat ├«n procesul produc╚Ťiei agricole.

ÔÇ×Cre╚Öterea materialelor a devenit tot mai popular─â ├«n domeniul designului, deci cre╚Öterea ambalajelor este mai aproape ╚Öi mai u╚Öoar─â dec├ót credem.ÔÇŁ

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â din ├«ntreaga lume caut─â noi metode de a ├«nlocui petrolul ca material principal pentru plastic, dezvolt├ónd bioplastice din paie, rumegu╚Ö sau resturi alimentare, pe m─âsur─â ce poluarea se agraveaz─â. Supermarketurile ╚Öi furnizorii sunt sub presiune tot mai mare de a g─âsi alternative la ambalajele din plastic de unic─â folosin╚Ť─â.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii