VIDEO Un iceberg de dimensiunea unui deal amenin╚Ť─â un mic sat de pe coasta Groenlandei

in Video News 17 July 2018 33 Views

Un iceberg cu greutatea de aproximativ 11 milioane de tone a ajuns în apropierea coastei unui mic sat din Groenlanda, stârnind îngrijorarea că ar putea inunda așezarea dacă se topește.

Satul Innaarsuit se afl─â pe o insul─â din vestul Groenlandei ╚Öi are doar 169 de locuitori. Icebergul s-a deplasat spre nord peste weekend, ├«ndep─ârt├óndu-se de coast─â, ├«ns─â autorit─â╚Ťile sunt ├«ngrijorate c─â acesta s-ar putea topi, form├ónd valuri de tsunami care ar distruge satul Innaarsuit. Locuitorii care tr─âiesc cel mai aproape de coast─â au fost evacua╚Ťi.

ÔÇ×Ghe╚Ťarul are cr─âp─âturi ╚Öi g─âuri care ne fac s─â ne temem c─â se poate surpa oric├ónd.ÔÇŁ, a declarat Susanne Eliassen, consilier al satului.

Localnicii au declarat c─â sunt obi╚Önui╚Ťi cu iceberguri care trec pe l├óng─â satul lor, ├«ns─â c─â acesta a fost cel mai mare pe care l-au v─âzut p├ón─â acum.

Ghe╚Ťarii mari sunt structuri instabile, care tind s─â se surpeze. Buc─â╚Ťile mari de ghea╚Ť─â care se desprind din ghe╚Ťarii de dimensiuni mari pot declan╚Öa un tsunami.

Pe m─âsur─â ce ghe╚Ťarul se tope╚Öte, o bucat─â mare din acesta s-ar putea desprinde, sau s-ar putea r─âsturna, form├ónd un val imens care ar acoperi satul.

├Än iunie anul trecut, patru oameni au murit dup─â ce valuri de 100 de metri ├«n─âl╚Ťime au distrus un sat din nord-vestul Groenlandei, ├«n urma unei alunec─âri de teren.

carturesti.ro

├Än cazul unui dezastru, majoritatea localnicilor ar fi nepreg─âti╚Ťi. Anna Hogg, glaciolog la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a declarat pentru NPR c─â majoritatea locuitorilor Groenlandei nu ╚Ötiu s─â ├«noate, apele oceanelor fiind prea reci pentru a le permite s─â ├«nve╚Ťe.

Nu este clar dac─â icebergul se va deplasa ├«n continuare spre nord sau se va apropia de sat. Icebergul este examinat ├«n prezent de echipajul unei nave de inspec╚Ťie ╚Öi de un avion de supraveghere, iar cercet─âtorii a╚Öteapt─â noi date cu care vor putea evalua pericolul pe care icebergul ├«l prezint─â pentru sat.

Comentarii

comentarii