VIDEO Un iceberg de dimensiunea unui deal amenință un mic sat de pe coasta Groenlandei

in Video News 17 July 2018 260 Views

Un iceberg cu greutatea de aproximativ 11 milioane de tone a ajuns în apropierea coastei unui mic sat din Groenlanda, stârnind îngrijorarea că ar putea inunda așezarea dacă se topește.

Satul Innaarsuit se află pe o insulă din vestul Groenlandei și are doar 169 de locuitori. Icebergul s-a deplasat spre nord peste weekend, îndepărtându-se de coastă, însă autoritățile sunt îngrijorate că acesta s-ar putea topi, formând valuri de tsunami care ar distruge satul Innaarsuit. Locuitorii care trăiesc cel mai aproape de coastă au fost evacuați.

„Ghețarul are crăpături și găuri care ne fac să ne temem că se poate surpa oricând.”, a declarat Susanne Eliassen, consilier al satului.

Localnicii au declarat că sunt obișnuiți cu iceberguri care trec pe lângă satul lor, însă că acesta a fost cel mai mare pe care l-au văzut până acum.

Ghețarii mari sunt structuri instabile, care tind să se surpeze. Bucățile mari de gheață care se desprind din ghețarii de dimensiuni mari pot declanșa un tsunami.

Pe măsură ce ghețarul se topește, o bucată mare din acesta s-ar putea desprinde, sau s-ar putea răsturna, formând un val imens care ar acoperi satul.

În iunie anul trecut, patru oameni au murit după ce valuri de 100 de metri înălțime au distrus un sat din nord-vestul Groenlandei, în urma unei alunecări de teren.

carturesti.ro

În cazul unui dezastru, majoritatea localnicilor ar fi nepregătiți. Anna Hogg, glaciolog la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a declarat pentru NPR că majoritatea locuitorilor Groenlandei nu știu să înoate, apele oceanelor fiind prea reci pentru a le permite să învețe.

Nu este clar dacă icebergul se va deplasa în continuare spre nord sau se va apropia de sat. Icebergul este examinat în prezent de echipajul unei nave de inspecție și de un avion de supraveghere, iar cercetătorii așteaptă noi date cu care vor putea evalua pericolul pe care icebergul îl prezintă pentru sat.

Comentarii

comentarii