VIDEO Un parc natural din Bulgaria, inclus ├«n Patrimoniul Mondial UNESCO, sub amenin╚Ťarea distrugerii totale

in Biodiversitate, Video News, Videonews 30 January 2018 30 Views

Parcul Na╚Ťional Pirin din Bulgaria, una dintre cele mai importante regiuni din Europa din punctul de vedere al biodiversit─â╚Ťii, a suferit pagube iremediabile ├«n urma construc╚Ťiei ╚Öi extinderii sta╚Ťiunii de schi Bansko, arat─â un raport WWF.

Sursa foto: WWF

Potrivit WWF, ├«n luna decembrie 2017, guvernul bulgar a modificat planul de management al Parcului Pirin pentru a permite extinderea construc╚Ťiilor pe p├ón─â la 48% din suprafa╚Ťa sa. Proiectul unui nou plan de administrare, aflat ├«n prezent ├«n litigiu ├«n instan╚Ť─â, ar permite construirea unei infrastructuri de schi ├«ntr-o zon─â de 12,5 ori mai mare dec├ót zona actual─â, precum ╚Öi exploatarea forestier─â pe 60% din parcul na╚Ťional.

Raportul lansat la nivel interna╚Ťional demonstreaz─â c─â aceste planuri ar provoca pagube ireversibile Parcului Pirin.

Proteste în peste 20 de orașe din Bulgaria, săptămânal

Inclus ca sit ├«n patrimoniul mondial UNESCO din 1983, Parcul Pirin ad─âposte╚Öte specii-simbol, cum ar fi ursul brun, lupul cenu╚Öiu ╚Öi acvila ╚Ťip─âtoare mic─â. Modific─ârile aduse planului ini╚Ťial de management au fost gr─âbite ╚Öi adoptate de guvernul bulgar la 28 decembrie 2017, dup─â ce WWF ╚Öi o coali╚Ťie de ONG-uri au contestat ├«n instan╚Ť─â proiectul care le includea. Aceast─â mi╚Öcare, care a luat prin surprindere autorit─â╚Ťile, a declan╚Öat proteste s─âpt─âm├ónale ├«n peste 20 de ora╚Öe din Bulgaria ╚Öi ├«n alte zeci de localit─â╚Ťi din ├«ntreaga lume.

Pârtiile deja construite au scos din UNESCO două zone din parc

Raportul WWF subliniaz─â faptul c─â, ├«n momentul construirii zonelor de schi curente, concesionarul a construit instala╚Ťii de schi pe o suprafa╚Ť─â mai mare cu 60% dec├ót cea contractat─â. Aceast─â construc╚Ťie a provocat daune ireversibile parcului na╚Ťional. Ca rezultat, dou─â zone au pierdut statutul de Patrimoniu Mondial ╚Öi au fost etichetate ca zone tampon.

Dispozi╚Ťiile din noul proiect al planului de management sunt o nou─â amenin╚Ťare pentru ecosistemele importante ale acestei zone. Construc╚Ťia infrastructurii de schi ╚Öi exploatarea forestier─â la scar─â larg─â ar amenin╚Ťa considerabil via╚Ťa s─âlbatic─â a parcului prin distrugerea, reducerea ╚Öi fragmentarea habitatelor naturale. Extinderea ar avea loc ├«n unele dintre cele mai importante ╚Öi valoroase zone ale parcului ╚Öi ar necesita t─âierea unor arbori foarte b─âtr├óni. Se estimeaz─â c─â mai mult de 3.000 de hectare de p─âdure ar trebui defri╚Öate pentru a facilita expansiunea planificat─â a zonelor de schi.

De asemenea, raportul mai arat─â c─â zonele de schi au avut inclusiv un impact economic negativ asupra economiei locale, dup─â cum demonstreaz─â cre╚Öterea ╚Öomajului, reducerea popula╚Ťiei ╚Öi sc─âderea dramatic─â a valorii propriet─â╚Ťii. De asemenea, administra╚Ťia local─â din Bansko nu maximizeaz─â poten╚Ťialul instala╚Ťiilor care existau deja. ├Än plus, este de a╚Öteptat ca efectele schimb─ârilor climatice s─â afecteze condi╚Ťiile de z─âpad─â, duc├ónd la cre╚Öterea dependen╚Ťei de z─âpada artificial─â ╚Öi m─ârirea costurilor de operare a sta╚Ťiunii de schi. Un alt efect va fi presiunea asupra aprovizion─ârii cu ap─â la nivel local.

Comentarii

comentarii