Viena, declarat cel mai verde oraș din lume datorită parcurilor sale și a transportului public

in Transport 1 June 2020 282 Views

Capitala Austriei, Viena, a fost declarat cel mai verde oraș din lume de către o companie de consultanță canadiano-americană, anunță Euronews.

Firma Resonance a analizat calitatea aerului, numărul de parcuri și accesul la transportul public în cele mai vizitate orașe din lume.

„Locul de naștere al modernismului are o mulțime de idei proaspete despre mobilitate și parcuri publice”, se arată în studiu. „Dar angajamentul provine dintr-o istorie de planificare urbană metodică, care a oferit lumii totul, de la Parcul englezesc inspirat de grădină engleză (deschis în 1862) până la un parc național propriu-zis în afara orașului (Nationalpark Donau Auen).”

De asemenea, a studiul a descris Viena ca „reperul european pentru transportul public”, iar aproape jumătate din populația orașului deține un abonament anual pentru mijloacele de transport în comun.

“Viena este cu adevărat minunată, cu peste 50% de zone verzi, ceea ce este unic. Desigur, sunt distribuite pe inegal”, a declarat pentru Euronews Birgit Hebein, viceprimarul Vienei, Partidul Verde. “De aceea, în timpul acestei pandemii, creăm trasee pop-up pentru biciclete și deschidem drumuri pentru pietoni. Cred că este extrem de important. Nu toată lumea are noroc să aibă un parc chiar lângă ușă.”

Orașele europene care au ieșit din carantina impusă de pandemia de COVID-19 au operat modificări pentru a găzdui numărul tot mai mare de oameni care circulă pe biciclete pentru a evita aglomerația din transportul public.

Piste de biciclete pop-up pot oferi spațiu suplimentar și rapid. Dar, potrivit profesorului universitar Azra Korjenic, profesor pentru construcții ecologice la Universitatea Tehnică din Viena, sunt necesare strategii pe termen lung.

„Această pandemie ne-a arătat că mulți oameni nu au voie să părăsească locuințele lor, iar persoanele în vârstă, bolnavii, probabil, vor rămâne în interior pe tot parcursul anului și nu au voie să iasă afară. Asta înseamnă că au nevoie doar de ceva zonă verde în apropiere”, a spus ea.

Viena nu este la fel de verde în toate districtele orașului, dar tot mai multe clasamente internaționale dau capitalei austriece note mari pentru calitatea vieții sale.

De asemenea, recent, sistemele de energie solară au devenit obligatorii pentru toate clădirile noi din capitala Austriei.

Dacă Viena ocupă locul 1 în clasamentul celor mai verzi orașe ale lumi, pe locul doi se află Munchen, iar pe trei – Berlin. În continuare, urmează: Madrid, São Paulo, Manchester, Lisabona, Singapore, Amsterdam, iar top 10 se încheie cu Washington.

Agenția de consultanță spune că și-a fundamentat lista pe o serie de criterii „care par deosebit de relevante, deoarece ne gândim la densitate și la viitorul planificării urbane în contextul coronavirusului și al distanțării sociale impuse de guvern”:

  • Procentul spațiilor verzi publice
  • Procentul nevoilor totale de energie din surse regenerabile
  • Procentul populației care utilizează transportul public pentru a merge la muncă
  • Nivelul poluării aerului
  • Consumul de apă pe cap de locuitor
  • Cât de ușor se poate parcurge pe jos
  • Disponibilitatea reciclării în oraș
  • Disponibilitatea compostării la nivelul orașului
  • Numărul de piețe ale fermierilor

 

Comentarii

comentarii