Vietnamul interzice importurile de animale s─âlbatice pentru a reduce riscul unor pandemii viitoare

in Biodiversitate 17 August 2020 67 Views

Vietnamul va interzice importul de animale s─âlbatice ┼či ├«nchide pie┼úele ├«n care aceste animale erau comercializate, conform unui anun┼ú f─âcut joi de mai multe ONG-uri pentru protec┼úia faunei s─âlbatice, potrivit The Guardian.

O directiv─â emis─â de prim-ministrul ╚Ť─ârii, Nguyen Xuan Phuc, opre╚Öte comercializarea speciilor s─âlbatice, precum ╚Öi a produselor animale, cum ar fi ou─â, organe sau p─âr╚Ťi ale corpului. De asemenea, solicit─â ac╚Ťiuni mai dure ├«mpotriva persoanelor implicate ├«n v├ón─âtori ilegale, uciderea sau promovarea animalelor s─âlbatice.

“Aceasta este pentru prima oar─â c├ónd guvernul a mobilizat zeci de ministere ┼či de agen┼úii pentru a rezolva problema comer┼úului cu animale s─âlbatice, care are un impact devastator ┼či provoac─â ├«ngrijorare de mai mul┼úi ani”, a sus┼úinut joi, ├«n cadrul unui comunicat, Hoang Thi Minh Hong, reprezentantul vietnamez al ONG-ului WildAid.

Hong a precizat c─â aceast─â chestiune a revenit ├«n centrul aten┼úiei ├«n contextul noului coronavirus, “c├ónd pandemia de COVID-19 a demonstrat ├«nc─â o dat─â pericolul transmiterii de boli de la animalele s─âlbatice la oameni”.

Noua directiv─â a guvernului vietnamez interzice ┼či v├ón─âtoarea, transportul ┼či consumul de carne de animale s─âlbatice ┼či interzice ┼či v├ónzarea online a acestor animale.

Aceast─â directiv─â este rezultatul presiunii constante exercitate de organiza┼úiile de mediu at├ót din Vietnam c├ót ┼či din afara acestei ┼ú─âri, pentru stoparea tranzac┼úiilor cu animale s─âlbatice.

├Än luna aprilie, ONG-ul din Hanoi Pan Nature a trimis o scrisoare deschis─â adresat─â premierului vietnamez, semnat─â ┼či de alte 14 organiza┼úii pentru protec┼úia mediului ┼či a faunei, prin care solicita ├«nchiderea pie┼úelor de animale s─âlbatice ┼či stoparea tranzac┼úiilor online.

Premierul Phuc a r─âspuns solicit├ónd Ministerului Agriculturii din Vietnam s─â ├«ntocmeasc─â un proiect de directiv─â ├«n acest sens ┼či s─â-l prezinte public c├ót mai rapid.

Organiza┼úiile pentru protec┼úia animalelor ┼či-au intensificat ac┼úiunile pentru stoparea comer┼úului cu animale s─âlbatice ├«n special dup─â ce s-a anun┼úat c─â pandemia cu noul coronavirus a pornit dintr-o astfel de pia┼ú─â din Wuhan, China, unde erau v├óndute animale s─âlbatice pentru carne.

Comer┼úul cu animale s─âlbatice este foarte r─âsp├óndit ├«n Vietnam, unde exist─â mii de mici pie┼úe ┼či t├órguri ├«n care animalele s─âlbatice sunt v├óndute pentru a fi consumate sau pentru a deveni animale de companie. Tranzac┼úiile cu animale s─âlbatice erau ├«nfloritoare ┼či ├«n mediul online, ├«n special pe Facebook.

Comentarii

comentarii