Viitorul planetei sta in mainile Europei

in Business 28 November 2008 105 Views

Europa se va face de rusine la urmatoarele dezbateri internationale pe problema schimbarilor climatice daca nu isi va respecta angajamentul de combatere a incalzirii globale, au avertizat grupurile ecologiste.

Pozitia Europei la discutiile pe problema schimbarilor climatice, care vor avea loc saptamana viitoare la Poznan, Polonia, va fi cruciala in determinarea sanselor de acceptare a unui obiectiv global de mentinere a incalzirii globale sub 2 grade Celsius pentru prevenirea celor mai dezastruoase efecte ale schimabarilor climatice.

Cu toate acestea, pachetul energetic si climatic, cel mai mare efort legislativ din lume asupra schimbarilor climatice pana la aceasta data, este in pericol de a fi respins de cateva tari din Uniunea Europeana care sunt mult mai interesate de protejarea intereselor nationale industriale.

Polonia, care va fi gazda summitului ONU pe tema schimbarilor climatice, este unul dintre statele membre impreuna cu Germania si alte tari care se impotrivesc negocierilor pentru un obiectiv puternic.

“Acum este timpul ca Europa sa preia conducerea in combaterea schimbarilor climatice. Importanta pachetului climatic si energetic al UE nu trebuie subestimata. In acest fel Europa dovedeste daca isi poate respecta promisiunile si daca poate stabili un standard pentru restul lumii. Masurile luate de Europa vor fi cruciale in determinarea temperaturilor globale de maine si implicit a viitorului planetei si dezvoltarii umane”, au spus reprezentantii Climate Action Network Europe, Friends of the Earth Europe, Greenpeace, Oxfam si WWF. “Daca statelor membre precum Polonia si Italia le este permisa respingerea pachetului climatic credibilitatea internationala a UE va fi ruinata”, au adaugat acestia.

Climate Action Network Europe, Friends of the Earth Europe, Greenpeace, Oxfam si WWF fac apel la UE sa isi reduca emisiile cu cel putin 30%, sa determine industriile sa plateasca pentru emisiile lor si sa ofere resursele financiare necesare sprijinirii eforturilor de combatere a incalzirii globale ale tarilor in curs de dezvoltare.

Conferinta ONU pe tema schimabrilor climatice de la Poznan joaca un rol cheie in negocierile pentru o intelegere globala de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera dupa 2012.

Comentarii

comentarii