Alin Vișan, ARAM: Introducerea SGR, singura modalitate ca industria să îndeplinească țintele Directivei SUP într-un mod sustenabil

Alin Vișan, președintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu (ARAM)

Sistemul de Garație-Returnare reprezintă cea mai importantă măsură care ar ajuta industria să se conformeze țintelor foarte ambiționase ale Directivei Single Use Plastic (SUP), a declarat, joi, în cadrul conferinței “Directiva Single Use Plastic. Impact și implementare la nivel național”, Alin Vișan, președintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu (ARAM).

“Vorbim de obligații de colectare a PET-ului pentru băuturi de până la 90% și obligații de incorporare în conținutul PET-ului a materialului reciclat de până la 35%. Nu putem face asta cu ce este acum. Producătorii susțin introducerea acestui sistem cât mai repede cu putință, ca singura modalitate pe care noi o vedem să putem atinge aceste ținte în mod sustenabil”, a declarat Alin Vișan.

Acesta a precizat că industria are deschiderea necesară pentru ca măsurile privind reducerea consumului de produse din plastic de unică folosință stabilite de Directivă să fie implementate cât mai corect și cât mai rapid în termenele prevăzute. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple este necesar ca autoritățile naționale să elaboreze un cadrul legal cât mai clar posibil.

“Mă bucur să aud că există în plan constituirea de grupuri de lucru în care noi, ca și industrie, să ne putem spune punctul de vedere. Așteptăm cu mare interes acest lucru. Știu că timpul este foarte scurt și am aprecia dacă toate aceste lucruri s-ar întâmpla cât mai repede, pentru că sunt măsuri care intră în vigoare, o parte din ele, în luna iulie. Dorim o predictibilitate și o transparență în ceea ce privește măcar aceste măsuri, cum vor fi implementate și care vor fi exact obligațiile industriei”, a subliniat președintele ARAM.

3 iulie 2021 reprezintă data limită pentru transpunerea Directivei 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Directiva Single Use Plastic). România nu a anunțat până în acest moment niciun proiect de implementare a măsurilor expuse în Directivă. Conferința „Directiva Single Use Plastic. Impact și implementare la nivel național” a urmărit inițierea și consolidarea dialogului dintre decidenții politici și reprezentanții industriilor vizate de măsurile Directivei, oferind un cadru de dezbateri pentru generarea de soluții pentru implementarea rapidă și eficientă a Directivei Single Use Plastic.

Citește și:

Tánczos: Stăm foarte prost în tot ce înseamnă industrie de reciclare

Raul Pop: Directiva Single Use Plastic, legată de taxa pe plasticul nereciclat și de sistemul de garanție – returnare

Ministrul Mediului: Vom finanța completarea sistemelor de colectare și sortare a ambalajelor

spot_img

Ultimele știri