EAT SMART. Vișan, Ministerul Agriculturii: ”Nu cred că scumpirea alimentelor se va extinde”

in Eat Smart, Eat Smart 28 November 2017 62 Views

Ministerul Agriculturii nu ia în considerare o scumpire a alimentelor, doarece nu există motive de piață, a explicat, marți, Mihai Vișan, secetar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în cadrul conferinței EAT SMART, organizată de Green Report în parteneriat cu Ministerul Mediului.

Nu cred că scumpirea alimentelor se va extinde. Deocamdată vorbim de câteva produse (ouă și unt – n.r.) și, în niciun caz, nu se va accelera pentru că realmente nu sunt motive de piață. Creșterea este conjuncturală. Este influențată de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Era normal să se transfere și în România”, a spus Mihai Vișan.

Acesta a explcat că principalul suport pentru stăpânirea prețurilor este să produci suficient, să produci de calitate, să fi competitiv.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că sesizat Consiliul Concurenței în privința scumpirilor apărute la ouă, carne și produse lactate. De asemenea, și producătorii au solicitat intervenția autorităților.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că instituția a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor în luna noiembrie, unul dintre posibilele motive fiind creșterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor și pune presiune pe inflație.

Comentarii

comentarii