Volkswagen, cel mai mare investitor privat din lume in domeniul cercetarii si dezvoltarii

Pentru prima data incepand din 2004, o intreprindere din UE, si anume producatorul de automobile Volkswagen este cel mai mare investitor privat in domeniul cercetarii si dezvoltarii la nivel mondial. Volkswagen se afla in fruntea tabloului de bord pentru 2013 al investitiilor in cercetarea si dezvoltarea industriala din Uniunea Europeana (EU Industrial R&D Investment Scoreboard), cu investitii de 9,5 miliarde euro in 2012.

In ansamblu, intreprinderile cu sediul in UE (527 de societati) au intensificat investitiile in cercetare si dezvoltare cu 6,3%, putin peste cresterea inregistrata in medie de cele 2.000 de intreprinderi care figureaza in tabloul de bord (+ 6,2%). Cu toate acestea, la fel ca si anul trecut, intreprinderile au ramas in urma omoloagelor lor din SUA (+ 8,2%).

Societatile din UE au inregistrat, de asemenea, niveluri de performanta variabile in functie de sector – s-au observat cresteri puternice ale investitiilor in cercetare si dezvoltare pentru anumite sectoare, dar si stagnare sau declin in altele. Intreprinderile care au facut obiectul sondajului aferent tabloului de bord mentionat preconizeaza ca investitiile lor in cercetare si dezvoltare vor creste in medie cu 2,6% pe an in perioada 2013-2015, ceea ce reprezinta o diminuare a asteptarilor in comparatie cu anul precedent.

Maire Geoghegan-Quinn, comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta

In ceea ce priveste investitiile private in cercetare si dezvoltare, UE este inca in urma principalilor sai concurenti; exista anumite semne ingrijoratoare in aceste ultime rapoarte. In ciuda rezultatelor pozitive obtinute de companii din UE foarte performante care activeaza in sectoare industriale importante precum cel al automobilelor, avem in continuare performante prea slabe in sectoarele de inalta tehnologie, precum biotehnologia si software-ul”, comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Maire Geoghegan-Quinn.

Cresterea medie de 6,2% a investitiilor in cercetare si dezvoltare realizate de intreprinderile incluse in tabloul de bord a fost realizata in ciuda incetinirii cresterii incasarilor nete din vanzari (+ 4,2% fata de + 9,9% in 2011) si a scaderii cu 10,1% a profiturilor din exploatare in 2012. Rezultatele pozitive, in ansamblu, ale UE au fost determinate in mare masura de cresterea ratei investitiilor in cercetare si dezvoltare realizate de companiile germane, in special in sectorul automobilelor.

Locul al doilea in clasament este ocupat de Samsung Electronics din Coreea de Sud, cu o investitie de 8,3 miliarde euro. Printre primele 10 intreprinderi din clasament se numara si cinci societati cu sediul in Statele Unite (Microsoft, Intel, Merck, Johnson & Johnson si Pfizer), doua cu sediul in Elvetia (Roche si Novartis) si o societate din Japonia (Toyota).

Companiile cu sediul in UE care activeaza in sectorul automobilelor si al componentelor auto au inregistrat o crestere puternica a investitiilor in cercetare si dezvoltare (+ 14,4%, in timp ce omoloagele lor americane au inregistrat o scadere cu 2,6%).

Volkswagen puncteaza si  in clasamentul Dow Jones Sustainability Index

In acest an, pentru prima data, Volkswagen a fost clasat de catre echipa Dow Jones Sustainability Index drept cel mai sustenabil din cele 31 de grupuri auto existente in lume.

prof. dr. Martin Winterkorn, presedinte al consiliului de administratie al Volkswagen Aktiengesellschaft

Distinctia este o piatra de hotar in drumul companiei de a deveni un lider in “green  mobility”.  Motivele invocate de experti pentru decizia lor de a lasat pe prima pozitie compania, cu un total de 89 de puncte din 100 posibile, au fost “eforturile considerabile pentru reducerea cionsumului de carburant al flotelor”, contextul obiectivelor ambitioase pentru reducerea emisiilor de CO2, si tintele de sustenabilitate asumate ferm in stategia Grupului pentru 2018”, a declarat prof. dr. Martin Winterkorn, presedinte al consiliului de administratie al Volkswagen Aktiengesellschaft.

Grupul Volkswagen a primit note maxime pentru sistemul sau de management de mediu, gestionarea riscurilor si angajamentul fata de comunitate.

77% dintre europeni considera ca stiinta si tehnologia au o influenta pozitiva asupra societatii

Conform unui nou sondaj Eurobarometru, peste trei patrimi (77%) dintre europeni considera ca stiinta si tehnologia au o influenta pozitiva asupra societatii.

Totusi, respondentii si-au exprimat si anumite rezerve legate de riscurile asociate noilor tehnologii, precum riscurile pentru sanatate si pentru mediu. Acestia doresc ca activitatile de cercetare si inovare sa se desfasoare acordându-se atentia cuvenita principiilor etice (76%), echilibrului intre sexe (84%) si dialogului public (55%).

Sondajele Eurobarometru anterioare s-au soldat cu rezultate similare; mai mult de jumatate dintre europeni sunt interesati de evolutiile stiintei si tehnologiei (53%), insa majoritatea considera ca nu sunt suficient de bine informati (58%).

spot_img

Ultimele știri