Volkswagen va plăti o amendă record de un miliard de euro în Germania pentru scandalul dieselgate

in Business, Poluare 18 June 201812 Views

Procurorii germani au obligat gigantul auto Volkswagen s─â pl─âteasc─â o amend─â┬áde un miliard de euro pentru falsificarea rezultatelor testelor de emisiilor poluante, iar produc─âtorul auto a anun┼úat c─â va accepta aceast─â amend─â ┼či ├«┼či va asuma responsabilitatea pentru scandalul dieselgate.

“Volkswagen accept─â aceast─â amend─â ╚Öi ├«╚Öi recunoa╚Öte responsabilitatea”, pentru scandalul emisiilor de Dieselgate, a declarat compania ├«ntr-un comunicat de pres─â.

Compania ╚Öi-a exprimat ├«ncrederea c─â plata amenzii ar putea s─â-╚Öi ├«ndrepte par╚Ťial gre╚Öelile ╚Öi s─â serveasc─â drept descurajare pentru orice comportament similar ├«n viitor.

Scandalul emisiilor a izbucnit în septembrie 2015, când cercetătorii americani au descoperit că milioane de automobile diesel Volkswagen aveau instalate cu software pentru a eluda standardele de emisii poluante, deși nivelurile lor de poluare erau de fapt mai ridicate decât reglementările permise.

Scandalul a dus la rechemarea ├«n mas─â a ma╚Öinilor ├«n service-uri, daune semnificative reputa╚Ťiei VW ╚Öi demisia mai multor angaja╚Ťi de top ai companiei.

Apoi, s-a constatat c─â ╚Öi al╚Ťi produc─âtori de autovehicule au folosit un software similar pentru a efectua teste pe motoare diesel, ├«n special pentru a putea trece standardele deosebit de stricte pentru emisiile de oxizi de azot.

Volkswagen se confrunt─â, de asemenea, cu amenzi sau investiga╚Ťii din alte 19 ╚Ť─âri, inclusiv SUA, Canada, India, Brazilia, China ╚Öi Australia.

M─âsura luat─â de procurorii din Braunschweig de a depune o cerere de infrac╚Ťiune administrativ─â este una dintre pu╚Ťinele modalit─â╚Ťi prin care VW poate fi obligat─â s─â pl─âteasc─â pentru scandalul din Germania, ├«ntruc├ót scandalul a afectat ├«n cea mai mare parte autoturismele v├óndute ├«n str─âin─âtate. Cu toate acestea, exist─â ├«nc─â mai multe procese ├«n a╚Öteptare din partea consumatorilor germani ├«mpotriva companiei.

Volkswagen a promis miliarde de dolari pentru a-i despăgubi pe deţinătorii de autovehicule diesel din SUA. Însă, până acum, compania a refuzat să adopte o măsură similară pentru cele 8,5 milioane de vehicule din Europa implicate în acest scandal, din cauza diferenţelor existente în legislaţie.

Citește și: Majoritatea mașinilor diesel noi lansate după scandalul Dieselgate depășesc limitele de poluare

Hamburg este primul oraș german care va interzice mașinile diesel vechi

 

Comentarii

comentarii