Voluntarii Let’s do it Romania, asteptati cu manusi si saci de-acasa

Voluntarii care vor participa sambata, 25 septembrie, la cea mai mare actiune de ecologizare organizata in Romania sunt asteptati cu manusi de plastic si saci de gunoi de acasa, au anuntat astazi organizatorii proiectului „Let’s do it Romania”. Aceasta, pentru ca cifra reala a participantilor este greu de estimat si nu se poate sti daca logistica asigurata de organizatori va fi suficienta.

”In acest moment, nevoile pe care le avem in proiect sunt acoperite in proportie de 30%, atat logistic cat si financiar”, a declarat coordonatorul poroiectului, Liana Buzea.

Pe site-ul proiectului s-au inscris pana astazi aproximativ 50.000 de voluntari, dar organizatorii se asteapta si la prezenta spontana, sperand ca sambata sa se stranga in jur de 200.000 de oameni.

Inregistrarea voluntarilor, precum si actiunea de ecologizare propriu-zisa, se vor desfasura sambata, intre orele 8 si 15.00.

Cu exceptia a doua judete din nord-estul tarii, toate celelalte au confirmat participarea la „marea curatenie”. Mai mult, au existat cazuri in care autoritatile le-au luat-o inainte voluntarilor si au facut curatenie inainte de campanie, astfel ca in cateva localitati din Cluj, Suceava si Salaj, activistii responsabili cu cartarea zonelor nu au identificat gunoaie.

Target: 20.000 de tone de gunoi

Peste 6.000 de mormane de gunoaie identificate de voluntarii „Let’s do it Romania” ar putea sa dispara sambata, in prima actiune de ecologizare organizata la nivel national. In eventualitatea in care toti cei 200.000 de voluntari asteptati de organizatori se vor mobiliza, cantitatea de deseuri ce va fi stransa este estimata la 20.000 de tone.

Urban va contribui cu peste 200 de utilaje in sase judete. Potrivit reprezentantului companiei, Laurentiu Avram, Urban va pune la dispozitie si statiile de sortare a deseurilor.

”Ne asteptam ca acest proiect sa contribuie la schimbarea mentalitatilor populatiei privind deseurile pe care le genereaza si speram ca o cantitate cat mai mare din deseurile stranse sa fie valorificate”, a spus Ionut Georgescu, director al Directiei Gestiune Deseuri din cadrul Ministerul Mediului si Padurilor. El a precizat ca institutia pe care o reprezinta sustine proiectul, iar multi dintre angajatii ministerului, in frunte cu ministrul Laszlo Borbely, vor iesi sambata sa faca curatenie impreuna cu voluntarii.

Curatenie pe cursurile raurilor

In ceea ce priveste cursurile de ape invadate de gunoaie, printre bazine hiodrografice care vor fi ecologizate sambata se numara cele ale raurilor Trotus, Somes, Ozana, Jiu, Teleajen, Doftana, Tarnavele, precum si unele acumulari hidrografice.

”Cel mai bine s-au mobilizat autoritatile si voluntarii din bazinele hidrografice Mures si Jiu. In Mures, se vor implica peste 2.000 de voluntari, printre care elevi si angajati ai Administratiei Nationale ”Apele Romane” (ANAR). In Jiu, reprezentantii ANAR vor pune la dispozitie manusi, utilaje, saci si basculante pentru transportul deseurilor”, a declarat purtatorul de cuvant al ANAR, Ana Maria Tanase.

Gestionarea deseurilor genereaza locuri de munca

Peste 25 de judete dintre cele 39 participante la proiectul „Let’s do it Romania” au anuntat ca vor colecta selectiv deseurile in vederea valorificarii lor.

„Serviciul de salubrizare costa si fiecare dintre noi il plateste. El este scump daca aruncam deseurile la gramada si le contaminam. Platim insa mai putin daca le colectam selectiv. Aproximativ 85% din ce aruncam la gunoi poate fi valorificat”, a apreciat Ionut Georgescu. El a precizat ca implementarea sistemului de colectare selectiva ar putea crea in Romania intre 500.000 si 1.000.000 de locuri de munca anual.

Pentru promovarea colectarii selective, in perioada septembrie-noiembrie se desfasoara si o campanie de informare in urma careia functionarii din sase institutii publice vor fi invatati sa colecteze selectiv deseurile la locul de munca.

Colectare selectiva in sase institutii

Campania ,,Legea 132/2010 – Institutiile publice colecteaza selectiv” este organizata la initiativa Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, in parteneriat cu Asociatia Green Revolution si cu sprijinul Garzii Nationale de Mediu, Asociatiei Nationale de Protectia Mediului, Eco-Rom Ambalaje S.A. si Asociatiei Green Area.

”Campania vizeaza constientizarea directa a 1,4 milioane de bugetari la nivelul teritoriului Romaniei. Daca luam in calcul ca acesti angajati merg acasa si transmit mesajul mai departe, vizam cu aceasta lege responsabilizarea fata de problemele de mediu a peste patru milioane de romani”, a explicat presedintele Asociatiei Green Revolution, Raluca Fiser.

Legea colectarii selective in institutiile publice a fost initiata de presedintele Comisiei de Administratie Publica din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, impreuna cu Asociatia Green Revolution.

Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri