Vom ajunge să mâncăm cu toții gândaci pentru a supraviețui?

Gândacii ar putea fi soluția pentru eradicarea foametei la nivel global. În plus, dacă am înlocui o parte dintre produsele animaliere cu care suntem obișnuiți cu insecte, am contribui semnificativ la reducerea consumului de apă și a emisiilor de gaze cu efect de seră generate la nivel mondial.

Generated by IJG JPEG Library

Pe mulți dintre noi ne trec fiorii numai când ne imaginăm că locuința ne-ar putea fi invadată de gândaci. Câți oare ne-ar putea gândi relaxați că,  în loc să-i strivim sau să-i otrăvim, i-ar putea mânca?

Doi regizori americani au mers mai departe cu acest gând și și-au propus să realizeze un înteg documentar despre consumul de insecte, o soluție prin care ei pretind că s-ar putea asigura hrană pentru 9 miliarde de oameni până în 2050, într-un mod extrem de sustenabil.

Documentarul se va numi „The Gateway Bug” și va fi finalizat în februarie. Deocamdată, regizorii au peste 60 de ore de interviuri filmate, cu antreprenori care s-au aventurat în a-și deschide afaceri cu insecte comestibile sau cu specialiști care explică beneficiile acestei industrii. Filmul va prezenta aspecte dintre cele mai diverse, precum tehnicile agricole practicate de industrie, legislația care reglementează producția, cât și secretele marilor bucătari care folosesc insecte în preparatele lor.

Pentru post-producție, realizatorii mai au nevoie de aproximativ 20.000 de dolari. De aceea, au creat o campanie pe Kickstarter, prin care au strâns deja peste 40% dintre fondurile necesare în doar 7 zile.

De ce ar trebui să fim mai deschiși la ideea de a mânca insecte

Agenția ONU pentru Alimentație și Agricultură a avertizat că, pentru a putea hrăni întreaga populație, ar trebui să ne dublăm producția de hrană până în 2050. Specialiștii admit că obiectivul nu este realizabil prin practicile curente.

Sectorul agricol industrial este responsabil pentru 92% din consumul de apă dulce la nivel mondial, iar agricultura practicată pentru asigurarea hranei animalelor produce 18% dintre emisiile de gaze cu efect de seră. Încă din 2010, ONU pleda pentru reducerea consumului de produse animaliere, ca măsură în lupta împotriva schimbărilor climatice.

O alternativă pentru asigurarea unei surse sustenabile de proteine alimentare este oferită de industria producătoare de insecte comestibile. În jur de 2 milioane de persoane din peste 80% dintre țările lumii mânâncă deja insecte. Ca valoare nutritivă, greierii, de exemplu, au de 3 ori mai mult calciu si fier decât vita, iar pentru creșterea lor este nevoie de cantități de apă de sute de ori mai mici. Însă, reticența populației din țările vestice, mai dezvoltate, îi împiedică  pe bucătarii obișnuiți să îndrăznească să folosească mai des această resursă.

HOLD FOR STORY SLUGGED THAILAND SIX-LEGGED LIVESTOCK BY DENIS GRAY - In this photo taken Aug. 5, 2014, Chalong Prajitr, 57, feeds crickets at a farm in Thanon Nang Klarn village in Nakhon Ratchasima province, northeastern Thailand. Chalong's cricket farm is one of 30 families in this village raising mounds of the profitable crisp and crunchy critters in their backyards, satisfying a big domestic appetite for edible insects, and a slowly emerging one even in some foreign countries where most diners would rather starve than sample fried grasshoppers or an red ant’s eggs omelet. (AP Photo/Apichart Weerawong)

Rețete delicioase, cu gândaci sau alte insecte

Unii bucătari au sesizat acum mult timp oportunitatea dată de utilizarea insectelor în alimentație. În 1992, americanul David George Gordon a publicat cartea de rețete The Eat a Bug Cookbook. Conține 40 de rețete de salate, feluri principale sau deserturi cu greieri, gândaci, păianjeni sau tarantule. Iată doar câteva poze cu astfel de rețete:

Reteta de salata cu insecte
Reteta de salata cu insecte
Retete de prajituri cu insecte
Retete de prajituri cu insecte
Aperitiv cu insecte
Aperitiv cu insecte

 

Citește și:

Rezolvă insectele criza alimentară globală?

Vor inlocui romanii porcul cu greieri la gratar?

ONU: “Cresteti si mancati insecte!”

spot_img

Ultimele știri