Vopseaua albă ar putea ajuta la răcirea Pământului

in Schimbări Climatice 16 April 2021 123 Views

Oamenii de știință au inventat o vopsea nouă, albă, care reflectă 98% din razele soarelui, precum și razele infraroșii. Astfel, clădirile vopsite cu acest nou produs au o nevoie mai scăzută de aer condiționat.

Vopselurile disponibile în prezent reflectă doar 80 – 90% dintre razele soarelui și absorb razele UV, deci nu pot răci suprafețele sub temperatura ambientală.

Vopseaua noastră poate ajuta în lupta față de încălzirea globală prin răcirea Pământului. Faptul că am produs cea mai albă vopsea înseamnă că poate reflecta cantitatea maximă de raze solare în spațiu”, a explicat profesorul Xiulin Ruan de la Universitatea Purdue din Statele Unite.

Acesta a spus că vopsirea unui acoperiș de 93 de metri pătrați ar oferi o putere de răcire de 10 kilowați: „Este mai puternic decât aparatele de aer condiționat centrale utilizate de majoritatea caselor”.

Trei factori sunt responsabili de performanța vopselei, au explicat oamenii de știință: sulfatul de bariu a fost folosit ca pigment care, spre deosebire de pigmentul convențional cu dioxid de titan, nu absoarbe lumina UV. În al doilea rând, s-a folosit o concentrație mare de pigment – 60%. În al treilea rând, particulele de pigment au avut dimensiuni variate. Cantitatea de lumină împrăștiată de o particulă depinde de dimensiunea acesteia, astfel încât utilizarea unei game împrăștie mai mult din spectrul luminii de la soare.

Vopseaua – „puțin mai albă decât zăpada” – va putea fi produsă exact ca vopseaua convențională, la prețuri similare, și va fi disponibilă într-un an sau doi. În testări, aceasta a răcit suprafețele cu 4,5 grade Celsius mai puține decât temperatura ambientală, chiar și sub soare puternic. A fost testată și durabilitatea, dar cercetătorii au anunțat că este nevoie de mai mult timp pentru a trage concluzii.

„Utilizarea vopselei pentru răcire nu este un concept nou, dar încă are mare potențial de a îmbunătăți societatea, fiind atât de folosită. Acest studiu face un pas înainte către comercializarea unor soluții relevante. Dacă va fi îmbunătățită pe viitor, sunt sigur că o astfel de tehnologie poate reduce emisiile de carbon și să aibă un impact global”, a declarat Lukas Schertel, expert în lumină la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, și care nu a făcut parte din studiu.

O echipă de cercetători americani a creat, de exemplu, în 2018, o vopsea albă care reflecta 96% din razele soarelui și reușea să reducă temperatura cu 3 grade, într-un mediu tropical. Însă co-autorul studiului, Jyotirmoy Mandal, spunea că efectele la nivelul unui oraș întreg nu se vor vedea dacă vor fi vopsite numai câteva acoperișuri, ici, colo.

„Este necesară implementarea la scară largă, pe mai multe clădiri, și aș spune că necesită implicarea politicilor publice și cercurilor industriale”, a transmis acesta.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii