Vosganian participa la Consiliul pentru Energie si la Ecofin

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, participa in zilele de 3 si 4 decembrie, la Bruxelles, la Consiliul pentru Energie si la Consiliul ministrilor Finantelor si ai Economiei din statele Uniunii Europene (Ecofin), informeaza Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

Consiliul UE Energie, care a avut loc luni a abordat, in principal, noile tehnologii in domeniul energiei, precum si Planul european privind tehnologiile din domeniul energiei.

Comisia Europeana a prezentat propuneri de modificare a directivelor privind piata interna a energiei electrice si gazelor naturale, de creare a Agentiei pentru cooperare intre autoritatile de reglementare in domeniul energiei, a regulamentului privind conditiile de acces in retea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrica si a conditiilor de acces la retelele de transport de gaze naturale.

Pe agenda Consiliului Ecofin, din data de 4 decembrie, se afla implementarea Pactului de Stabilitate si Crestere, fluxurile de capital si munca (raportul Comisiei privind migratia).

Totodata, oficialii europeni vor avea dezbateri orientative privind directiva legata de marja de solvabilitate a societatilor de asigurari, concluzii privind piata de capital cu risc, impozitarea, pachetul TVA, cote reduse de TVA, directiva privind impozitarea cresterilor de capital, combaterea fraudei fiscale, codul de conduita pentru impozitarea afacerilor.

Comisia Europeana a anuntat, miercuri, 28 noiembrie, ca trece la a doua etapa a procedurii de infringement (incalcare a Tratatului de aderare) deschise impotriva Romaniei cu privire la taxa de inmatriculare a autovehiculelor.

Initial, in primavara anului 2007, Comisia a semnalat Romaniei, printr-o scrisoare, ca normele nationale privind taxa de inmatriculare a autovehiculelor nu erau considerate compatibile cu articolul 90 din Tratatul CE. In raspunsul sau, Romania nu a reusit sa prezinte argumente satisfacatoare si, in pofida discutiilor intense cu Comisia Europeana, nu a modificat textul legislatiei contestate. In consecinta, Comisia a emis un aviz motivat, solicitand in mod oficial Romaniei sa puna capat acestei incalcari a dreptului comunitar. In conformitate cu articolul 226 din Tratatul CE, daca in termen de doua luni normele nationale relevante nu sunt modificate astfel incat sa respecte avizul motivat, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea Europeana de Justitie.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a aratat ca isi mentine pozitia cu privire la faptul ca trebuie evidentiata diferenta dintre masinile ecologice si cele care produc un grad mare de poluare. Conform MEF, partea romana va formula o adresa de raspuns si, incepand din aceasta saptamana, vor fi reluate discutiile cu reprezentantii CE.

spot_img

Ultimele știri