Votul pentru Legea Compostului, amânat pentru luni, 6 iulie

in Legislatie, Poluare 30 June 2020 289 Views

Votul pentru Legea Compostului, am├ónat pentru luni, 6 iulie, a anun╚Ťat, mar╚Ťi, Zero Waste Rom├ónia. Organiza╚Ťia a lansat un apel la mobilizare ╚Öi a atras aten╚Ťia asupra faptului c─â deputa╚Ťii din Comisia de Mediu se preg─âtesc s─â voteze mar╚Ťi, 30 iunie 2020, legea compostului, av├ónd la baz─â Proiectul de Lege privind gestionarea de╚Öeurilor nepericuloase compostabile, PL-x 41/2020.┬á├Än realitate, ├«n forma propus─â, sub masca grijii fa╚Ť─â de mediul ├«nconjur─âtor, aceasta este de fapt o lege a pseudocompostului – compus periculos pentru animale ╚Öi om, potrivit, cel mult, pentru acoperirea gropilor de gunoi, nici ├«ntr-un caz ca fertilizator pentru sol, pentru c─â este toxic.

Imagine de Ben Kerckx de la Pixabay

Unul dintre aceste amendamente propune utilizarea ca ÔÇ×├«ngr─â╚Ö─âm├óntÔÇŁ ├«n agricultur─â, inclusiv ├«n agricultura ecologic─â, a compostului ob╚Ťinut din de╚Öeuri biodegradabile colectate ├«n amestec. ├Än plus, colectarea ├«n amestec a biode╚Öeurilor contravine Directivei UE WFD 2018/851, art.22, care prevede colectarea separat─â la surs─â, obligatorie p├ón─â ├«n 2023.

Compostul este un material stabil, f─âr─â mirosuri puternice sau deranjante, bogat ├«n humus ┼či materie organic─â, ├«n proteine ┼či ├«n hidra┼úi de carbon provenind din procesul de compostare a de┼čeurilor biodegradabile.

Numeroase studii, dar ╚Öi practica, arat─â c─â doar separ├ónd resturile alimentare ╚Öi de╚Öeurile verzi ├«n locuin╚Ťa/gospod─âria cet─â╚Ťenilor, putem colecta biode╚Öeuri de o calitate suficient─â pentru un compost necontaminat, benefic pentru sol ╚Öi pentru o reciclare eficient─â. Orice discu╚Ťie despre eliminarea colect─ârii separate a biode╚Öeurilor ar trebui exclus─â, ├«ntruc├ót aceasta este o obliga╚Ťie impus─â de art.22 al Directivei Europene 2018/851. De asemenea, prin separarea biode╚Öeurilor este optimizat─â colectarea separat─â prin reducerea semnificativ─â a cantit─â╚Ťii de de╚Öeuri amestecate ╚Öi recuperarea reciclabilelor, rezult├ónd astfel h├órtie/carton, plastic, sticl─â etc. de mai bun─â calitate pentru industria recicl─âriiÔÇŁ, sus╚Ťine Dr. Enzo Favoino, Coordonator ╚śtiin╚Ťific, Zero Waste Europe.

Ini╚Ťiatorii amendamentului care elimin─â obligativitatea colect─ârii separate a biode╚Öeurilor┬ámotiveaz─â c─â rom├ónii sunt incapabili s─â separe la surs─â biode╚Öeul generat.┬áCu toate acestea, practica din┬ácomunit─â╚Ťile Zero Waste arat─â c─â se poate cre╚Öte semnificativ gradul de colectare┬á (de la 1% la 61% ├«n 3 luni), compostare (de la 0% la 40% ├«n 3 luni) ╚Öi implicarea cet─â╚Ťenilor (de la 8,4% la 85%),┬áfolosind infrastructura potrivit─â (colectare pe cinci frac╚Ťii, inclusiv biode╚Öeuri), educa╚Ťie pentru adul╚Ťi ╚Öi copii, precum ╚Öi instrumente de motivare a popula╚Ťiei prin bonifica╚Ťie, sau constr├óngere prin amenzi (ÔÇ×pl─âte╚Öti-pentru-c├ót-arunciÔÇŁ).

În prezent, România reciclează doar 14% din deșeurile municipale, în contextul în care în 2020 expiră termenul pentru evitarea unui costisitor infringement. Biodeșeurile reprezintă circa 50% din totalul de deșeuri municipale generate, ceea ce înseamnă că o colectare corectă a acestora este SOLUȚIA.

De asemenea, ├«n PL-x 41/2020 este propus─â includerea unor de╚Öeuri care nu sunt compostabile/biodegradabile ci denatureaz─â calitatea compostului, precum uleiurile uzate, gr─âsimi vegetale ╚Öi animale, de┼čeuri rezultate din prepararea ┼či prelucrarea c─ârnii, a pe┼čtelui ┼či a altor subproduse de origine animal─â inclusiv con┼úinutul intestinal, resturi de la prelucrarea pieilor, n─âmoluri de la sta╚Ťiile de tratare a apelor de canalizare.

Acestea au cu un impact negativ bine cunoscut, ├«ntruc├ót con╚Ťin chimicale deosebit de toxice pentru mediul acvatic, pentru sursele de ap─â ╚Öi pentru s─ân─âtatea oamenilor ╚Öi animalelor, chimicale cu grad mare de persisten╚Ť─â ├«n natur─â ╚Öi ├«n organismul uman (unele peste 20 de ani)ÔÇŁ, a declarat Dr. Biolog Oriana Irimia, Coordonator Programe Schimb─âri Climatice, Zero Waste Rom├ónia.

Comentarii

comentarii