Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Vremea se va raci in urmatoarele 5 zile

"Anul 2008 nu va fi ca 2005 cu precipitatii mari, dar nici secetos ca 2007", a anuntat Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie. Debitele raurilor vor avea valori normale, a mai spus acesta care a adaugat ca in lunile martie, aprilie si mai vor fi cote mai mari, dar nu impresionante. Stratul de zapada va fi complet epuizat si sunt posibile viituri, a declarat Ion Sandu.

La randul sau, Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a spus ca nu se impune deocamdata o atentionare hidrologica si ca situatia va fi urmarita pentru a da atentionari atunci cand va fi cazul.

In ceea ce priveste situatia meteorologica, maine va ploua, pe seara urmand ca ploaia sa se transforme in zapada, dar nu e cazul de atentionari. In estul tarii se vor inregistra intensificari ale vantului, in special in zonele de munte. Pentru perioada 23 – 27 ianuarie sutn prognozate temperaturi mai scazute, urmand ca dupa acest interval vremea sa revina la temperaturile actuale, mai ridicate.In Bucuresti maine va ploua, ploaia urmand sa se transforme in lapovita si ninsoare, iar temperaturile vor ajunge pana la -5 grade Celsius.

Referitor la prognoza meteo pe termen lung, autoritatile au declarat ca media de temperatura va fi normala pana in luna iulie. Nu se vor inregistra anomalii foarte mari, iar cantitatile de precipitatii si temperaturile se apropie de normele climatologice. Exceptie face luna martie, pentru care sunt prognozate precipitatii de 60 litri pe metrul patrat fata de 35 litri cat este normal. Astfel, la nivelul tarii, pot aparea probleme pe raurile mici sau pe parauri, avand in vedere si cuplarea cu topirea stratului de zapada.

Totodata, Lucia Varga a declarat ca in perioada septembrie – noiembrie 2007 au fost verificate 493 de constructii hidrotehnice, dintre care 270 diguri, 219 baraje si 4 noduri hidrotehnice. In urma controlului s-a constatat ca bresele care s-au produs anul trecut sunt inchise acum. Majoritatea digurilor sunt functionale, iar principalele barajele sunt corespunzator intretinute si exploatate. Exista insa unele probleme la barajele mici si la lacurile piscicole cum ar fi cele de pe Valea Fildesului din judetul Cluj. Amenajarile mari de desecare din vestul si sudul tarii au fost in cea mai mare parte reabilitate si modernizate fiind insa necesara continuare procesului. Au fost gasite cateva nereguli la cursurile raurilor verificate, cum ar fi depozitarea de deseuri menajere si lemnoase. De altfel, majoritatea podetelor de pe cursurile raurilor sunt subpozitionate, in aceasta zona adunandu-se deseurile si rezulta blocaje.

Pe baza acestui raport au fost stabilite, pentru anul 2008, masuri de prevenire precum pregolirea lacurilor de acumulare la 60% din capacitate, salubrizarea raurilor si cursurilor pana cel tarziu 15 februarie sau repararea deficientelor la barajele verificate pana pe 1 martie.

spot_img

Ultimele știri