Whirlpool Romania: Europenii arunca anual 180 kg de mancare pe cap de locuitor

In topul tarilor europene care genereaza cele mai multe deseuri alimentare, Romania se afla pe locul 10 din 27 de tari analizate. Risipa de alimente, una dintre marile probleme ale lumii moderne in tarile dezvoltate, poate fi redusa cu pana la 60% prin educatie si tehnologie. Astfel, anul 2014 a fost desemnat de Uniunea Europeana drept an al luptei impotriva risipei de alimente, iar pana in 2025 se doreste o reducere cu 50% a deseurilor alimentare.

Risipa de alimente in Romania este sub nivelul din alte state Occidentale, insa se remarca o crestere a acestui fenomen si pe plan local, ca urmare a modificarilor obiceiurilor de consum”, a declarat Mioara Bolozan, marketing manager Whirlpool Romania.

Whirlpool urmareste comportamentul de consum al europenilor si prelucreaza informatiile in centrul Global Consumer Design pentru a putea lansa produse care se adreseaza problemelor de consum de resurse si stilului de viata al consumatorilor.

Astfel, pentru cercetarile legate de depozitarea alimentelor compania ia in calcul risipa de alimente si propune solutii de pastrare a prospetimii si tehnologii noi. De asemenea, Whirlpool analizeaza tendintele de consum in functie de vanzarile de alimente.

Mioara Bolozan, Director Marketing Whirlpool

Aproximativ 42% din risipa de alimente la nivel european este generata de gospodariile individuale. Combinele si congelatoarele Whirlpool sunt dotate cu functii care contribuie la o reducere importanta a pierderilor. Un prim pas pe care il putem face noi este acela de a sublinia rolul acestor tehnologii si cum pot fi ele folosite pentru rezultate optime”, a explicat Mioara Bolozan.

Cauzele principale ale acestor pierderi sunt planificarea defectuoasa – anumite segmente de populatie supraestimeaza nevoia de consum si cumpara prea multa mancare – si depoziteaza incorect produsele alimentare in frigider si camara.

Cum pastram corect mancarea in frigider?

Pentru ca alimentele sa reziste cat mai mult in frigider trebuie respectati anumiti pasi. In primul rand, frigiderul nu trebuie sa fie prea aglomerat pentru a permite circulatia vaporilor de aer.

Conservarea alimentelor in conditii optime se poate face pastrand o temperatura constanta de aproximativ 4°C si un nivel adecvat de umiditate (70-85%) in cavitatea frigiderului. Produsele achizitionate inaintea ultimei sesiuni de cumparaturi nu trebuie sa ramana in spatele rafturilor.

Trebuie evitata introducerea in frigider a mancarii gatite atunci cand e calda sau fierbinte, deoarece schimbarea brusca de temperatura va afecta gustul mancarii, dar mai ales va duce la aparitia condensului in frigider. Caldura vasului va radia, determinand condens si alterarea conditiilor de depozitare.

De asemenea, congelatorul joaca de asemenea un rol important in a preveni alterarea alimentelor. Doar produsele foarte proaspete trebuie congelate. Continutul natural de apa din alimente se transforma in cristale de gheata, eliminand activitatea bacteriana.

spot_img

Ultimele știri