Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

WWF: avem de 2 ori mai puține viețuitoare marine decât în 1970

Numeroase specii de pești, mamifere, păsări și reptile marine sunt amenințate, punând în pericol și capacitatea de a-și asigura un trai decent a celor care depind de resursele marine, se arată în studiul „Living Blue Planet 2015”. 850 de milioane de oameni depind în mod direct de supraviețuirea acestor viețuitoare. 

living_blue_planet_report_cover

 

Pentru realizarea raportului, specialiștii ONG-ului de mediu au monitorizat peste 5,800 de viețuitoare din 1,234 de specii diferite, dublu față de eșantioanele edițiilor anterioare. Au descoperit că, în comparație cu anul 1970, numărul viețuitoarelor din mări și oceane a scăzut cu 49% până în 2012.

De asemenea, au fost afectate și recifele de corali, mangrovele și iarba de mare, care asigură supraviețuirea și regenerarea peștilor. Studiul avertizează că, până în 2050, riscăm să pierdem complet recifele de corali, și, odată cu acestea, 25% dintre speciile marine.

09_16_marin_altipesti

09_16_marin_pesti

09_16_marin_specii

 

Supraexploatarea, principala cauză a declinului

Pescuitul excesiv, degradarea habitatelor și poluarea sunt principalele pericole pentru biodiversitate. Creșterea temperaturilor și a acidității apei contribuie și ele la slăbirea ecosistemului deja avariat.

Experții WWF avertizează că schimbările climatice determină modificarea oceanelor într-un ritm fără precedent pentru ultimele milioane de ani.

„Fiind deopotrivă o sursă extraordinară de frumusețe și minunăție, oceanele sunt piatra de temelie a unei economii globale funcționale. Prin supraexplotare, degradarea coastelor și ignorarea schimbărilor climatice, plantăm semințele unei catastrofe ecologice și economice”, a precizat Louise Heaps, consultant pe probleme maritime în cadrul WWF-UK.

Recomandările WWF pentru autorități și cetățeni

Specialiștii WWF recomandă guvernelor să înființeze zone protejate care să permită oceanelor să se regenereze. În plus, se pot întreprinde acțiuni și la nivel individual.

„Fiecare dintre noi putem contribui semnificativ, încă de astăzi, prin alegerile pe care le facem. De exemplu, putem mânca doar produse provenite din surse sustenabile, certificate de Marine Stewardship Council. Şi, ca stakeholderi ai oceanelor, putem face presiuni asupra guvernelor și sectorului privat, pentru ca acestea să investească în regenerarea oceanelor, astfel încât noi toți să ne putem bucura pe termen lung de tot ce au acestea de oferit.”

 

Citește și:

Protejarea oceanelor poate aduce beneficii economice de peste 920 miliarde de dolari

Oceanele lumii, evaluate la 24 de trilioane de dolari

Aciditatea oceanelor, monitorizată în premieră cu ajutorul sateliților

spot_img

Ultimele știri