WWF identifică și securizează coridoarele ecologice transfrontaliere

in Biodiversitate 11 December 2019 131 Views

WWF România a demarat un proiect care își propune identificarea și securizarea rețelei de coridoare ecologice transfrontaliere, dar și implementarea unor măsuri concrete de reconstrucție ecologică în zonele respective. Astfel, vor fi îmbunătățite habitatele folosite de către carnivorele mari precum ursul, râsul și lupul, iar oamenii vor fi mai în siguranță.

Foto: WWF/ Sanchez & Lope

Foto: WWF/ Sanchez & Lope

În cadrul proiectului „Graniţe deschise pentru fauna sălbatică în Carpaţi/Open borders for wildlife in the Carpathians” se va realiza o monitorizare sistematică (utilizând camere foto-video, dronă și teste genetice) pentru trei specii de carnivore mari – urs, lup, râs – continuându-se activitatea de identificare a coridoarelor ecologice și în Slovacia și Ungaria.

Identificarea și păstrarea funcționalității coridoarelor ecologice este obligatorie pentru a păstra o populație sănătoasă de carnivore mari de-a lungul lanțului Carpatic. Aceste coridoare ecologice asigură conectivitatea între habitatele în care carnivorele mari se deplasează, pentru scopuri diferite (hrănire, împerechere, odihnă, adăpost).

„Conectivitatea ecologică reprezintă gradul prin care speciile de animale și plante se pot deplasa între habitate. Identificarea coridoarelor ecologice este esențială pentru a menține posibilitățile de deplasare  ale speciilor sălbatice pe termen lung, inclusiv pentru a menține un bagaj genetic bogat, dar și pentru a limita conflictele om-urs de exemplu, mai ales dacă vorbim de accidente rutiere. Aceste conflicte directe se pot evita prin construirea de ecoducte/ structuri verzi la intersecția dintre autostrăzi și coridoarele ecologice identificate”, a explicat Cristian Remus Papp, manager Biodiversitate și Arii Protejate WWF România, pentru Green Report.

În prezent, în legislația actuală de mediu din România nu există metodologia necesară pentru identificarea și desemnarea acestor zone. Prin intermediul proiectului, factorii de decizie de la nivel național vor participa activ la identificarea și securizarea coridoarelor ecologice transfrontaliere. WWF România și partenerii din proiect vor propune recunoașterea oficială a acestor coridoare ecologice și includerea lor sub protecție legală. De asemenea, publicul larg va fi informat despre importanța coridoarelor ecologice, rolul carnivorelor mari în lanțul trofic, dar și cum pot preveni conflictul om-faună sălbatică.

Aceste activități vin în continuarea proiectului „Granițe deschise pentru urși în Carpații României și ai Ucrainei” (www.openbordersforbears.com), care a trasat prima reţea de coridoare ecologice din Maramureș, în zona de graniță România-Ucraina.

Carnivorele mari sunt în vârful piramidei trofice, iar dacă populațiile lor se mențin în număr optim, înseamnă că și celelalte specii de animale se află într-o stare bună de conservare în habitatele lor.

Proiectul „Open borders for wildlife in the Carpathians” a început pe 1 octombrie 2019 și este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – Slovacia-România – Ucraina ENI 2014-2020, pe o perioadă de 30 de luni. WWF România – filiala Maramureș, împreună cu partenerii de proiect din Ucraina (Organizaţia RakhivEcoTur), Ungaria (Parcul Național Aggtelek) și Slovacia (SOS BirdLife) vor contribui la protecția biodiversității din Ecoregiunea Carpatică prin îmbunătățirea conectivității între habitate dar și menținerea funcțiilor și serviciilor furnizate de ecosisteme, suport al unei dezvoltări durabile.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii