Delta Dunării va putea fi explorată pe Google Maps începând cu această toamnă

in Biodiversitate 30 June 201829 Views

Delta Dunării va fi putea fi explorată pe harta digitală Google Maps începând cu această toamnă, cu ajutorul WWF România și Google.

┬ęWWF Rom├ónia

Procesul de captare a imaginilor de tip Street View a ├«nceput acum o lun─â de zile, echipa WWF navig├ónd bra╚Ťele Sulina ╚Öi Sf├óntu Gheorghe. Imaginile vor fi disponibile online ├«n toamn─â pe Google Maps, dup─â ce vor fi procesate de speciali╚Ötii Google. Ini╚Ťiativa face parte din eforturile WWF de con╚Ötientizare a publicului ├«n leg─âtur─â cu importan╚Ťa Deltei Dun─ârii.

Delta Dun─ârii, sit UNESCO protejat la nivel interna╚Ťional, ad─âposte╚Öte peste 5000 de specii de animale ╚Öi plante,┬á peste 300 de specii de p─âs─âri, adic─â 85% dintre speciile de p─âs─âri din Rom├ónia, majoritatea strict protejate, cea mai mare colonie de pelicani ╚Öi cea mai ├«ntins─â zon─â compact─â de stuf─âri╚Ö din Europa. De asemenea, Delta este cunoscut─â pentru sturioni, cei mai mari pe╚Öti de ap─â dulce din lume. ├Än perioada comunismului, biodiversitatea zonei a sc─âzut din cauza extinderii terenurilor agricole, a fermelor piscicole ╚Öi a exploat─ârii excesive a stufului.

Green Report Shop Produse ECO

Cea mai mare amenin╚Ťare ├«nregistrat─â la adresa biodiversit─â╚Ťii provine din impactul combinat al pierderii ╚Öi degrad─ârii habitatelor, ca urmare a activit─â╚Ťii umane.

Dac─â trendul actual continu─â, p├ón─â ├«n 2020 popula╚Ťiile speciilor s─âlbatice de vertebrate ar putea ajunge la un declin de 67%, comparativ cu anul 1970, ca urmare a activit─â╚Ťilor umane. ├Än plus, cel mai mult sufer─â popula╚Ťiile speciilor de ap─â dulce, declinul fiind ├«n acest caz de 81%, mai mult dec├ót dublu fa╚Ť─â de speciile terestre ╚Öi marine. Odat─â cu biodiversitatea, cu ecosistemele de ap─â dulce, pierdem de fapt ╚Öi serviciile esen┼úiale de mediu: protec╚Ťia ├«mpotriva inunda╚Ťiilor, ap─â potabil─â, lemn, biomas─â, oportunit─â╚Ťi de turism ╚Öi recreere, pe╚Öte ╚Öi alte surse de hran─â.

Un hashtag menit s─â schimbe trendul: #ProtectWater

WWF ├«ncurajeaz─â protejarea Deltei ╚Öi a ecosistemelor prin m─âsuri individuale, cum ar fi alegerea produselor locale ╚Öi de sezon, sus╚Ťinerea produselor sustenabile, dezvoltate de localnici ╚Öi nederanjarea vie╚Ťii s─âlbatice ├«n timpul c─âl─âtoriilor. De asemenea, WWF ne recomand─â s─â ne inform─âm ╚Öi s─â ac╚Ťion─âm c├ónd vedem c─â legile care care protejeaz─â natura, ca Directiva Cadru Ap─â ╚Öi Directiva Habitate, sunt ├«n pericol.

Comentarii

comentarii