Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

WWF: Extinderea unei stațiuni montane amenință Parcul Național Pirin din Bulgaria

Un proiect care propune extinderea stațiunii montane Bansko din Bulgaria va afecta biodiversitatea din Parcul Național Pirin din Bulgaria, conform WWF. Activiștii avertizează că este vorba despre una dintre cele mai bine conservate zone din Europa și parte din Patrimoniul Internațional UNESCO.

pirin wwf statiune montana

În cadrul expansiunii, vor fi amenajați 333km  din parc pentru pârtii noi și 113 km pentru teleschiuri. În plus, ar putea fi permisă și exploatarea forestieră comercială, pe o zonă care cuprinde aproape 60% din parc.

WWF și alte ONG-uri au contestat în instanță decizia. Au obținut documente care arată cum guvernul bulgar a modificat planul proiectului pentru a cuprinde toate zonele cerute de proiectanții stațiunii.

Katerina Rakosvka, expert WWF, a explicat care ar fi impactul asupra mediului:

„Acest plan dezastruos ar putea da undă verde tăierii pădurilor seculare, deteriorând grav biodiversitatea. Cercetările arată că urșii bruni, caprele negre și cocoșii de munte evită zonele unde se practică turismul în masă. Cu această propunere, ele n-ar mai avea unde să meargă.”

Consecințe dezastruoase pentru biodiversitate

Deși autoritățile locale au declarat că fricile ONG-urilor sunt nefondate și că planul de management al zonei va afecta doar 5% din teritoriul parcului, jurnaliștii de la The Guardian au dezvăluit că planul conține schimbări radicale care ar avea un mare impact asupra habitatelor naturale, precum și asupra speciilor protejate.

Zona Parcului Național Pirin se suprapune cu două regiuni Natura 2000 care sunt protejate de Directiva Păsări și Directiva Habitate.

Conform WWF, planul de management pe 10 ani ar da undă verde construcției pe 7.5% din teritoriul parcului, comparat cu 0.6% în prezent. De asemenea, s-ar implementa un sistem nou de zonare care ar permite exploatarea forestieră sub pretextul întreținerii și restaurării.

Cu peste 400 km pătrați, Parcul Național Pirin este una dintre cele mai bine conservate zone naturale din Europa unde trăiesc mamifere mari cum ar fi urșii bruni și lupii. Are un peisaj montan divers, cu peste 70 de lacuri glaciare, cascade, pajiști alpine și păduri dense. Zona este bogată în floră și faună, cu peste 1000 de specii de plante (o treime din flora Bulgariei), 45 de specii de mamifere și 159 specii de păsări.

spot_img

Ultimele știri