WWF România: Criza lemnului de foc pune presiune asupra pădurilor

in Biodiversitate, Legislatie 10 August 2018 57 Views

WWF Rom├ónia cere adoptarea solu╚Ťiilor propuse pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din p─âdurile proprietate public─â. Propunerile WWF cer respectarea principiilor enun╚Ťate ├«n Codul Silvic ╚Öi promovarea unor modele de afaceri sustenabile, prin ├«ncurajarea valorific─ârii ╚Öi prelucr─ârii superioare a lemnului ╚Öi garantarea unui echilibru ├«ntre necesarul industriei ╚Öi nevoile de baz─â ale comunit─â╚Ťilor locale.

Sursa foto: James Morgan/WWF

Astfel, WWF-Rom├ónia propune ca v├ónzarea s─â ╚Ťin─â cont doar ├«n propor╚Ťie de 50% de pre╚Ťul oferit imediat ├«n licita╚Ťii/negocieri, iar celelalte criterii de atribuire s─â se axeze pe prelucrarea superioar─â a lemnului ╚Öi pe sus╚Ťinerea socio-economic─â a comunit─â╚Ťilor locale.

Care sunt beneficiile pe termen mediu?

Statul va colecta mai mult din taxe raportate la masa lemnoasă consumată (stimulând valoarea adăugata prin prelucrarea superioară a lemnului);

Va cre╚Öte volumul de lemn v├óndut c─âtre popula╚Ťie;

Vor fi create locuri de munc─â ├«n interiorul comunit─â╚Ťilor rurale;

Vor fi combătute evaziunea fiscală, munca la negru și tăierile ilegale de lemn;

Vor fi create modele durabile de afaceri care vor oferi predictibilitate sectorului forestier.

WWF-Rom├ónia solicit─â astfel asigurarea cu prioritate a lemnului c─âtre popula╚Ťie, eliminarea oric─âror praguri/restric╚Ťii ├«n ce prive╚Öte valorificarea superioar─â a lemnului, cre╚Öterea transparen╚Ťei ╚Öi mai ales propune noi criterii pentru atribuirea lemnului ├«n licita╚Ťii c─âtre operatorii economici.

Comunit─â╚Ťile locale ╚Öi p─âdurile, victime ├«n r─âzboiul intereselor

├Än ultimii trei ani, mare parte a popula╚Ťiei dar ╚Öi sectorul forestier din Rom├ónia au fost afectate de criza lemnului – generat─â de incapacitatea guvernelor de a g─âsi solu╚Ťii echilibrate pentru transpunerea principiilor enun╚Ťate de Codul Silvic prin Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din p─âdurile proprietate public─â.

Astfel s-a generat o presiune enorm─â asupra fondului forestier dar ╚Öi a milioane de familii, practic bloc├ónd asigurarea cu prioritate a lemnului c─âtre popula╚Ťie ╚Öi func╚Ťionarea industriei de prelucrare a lemnului (├«n special ├«ntreprinderile mici/mijlocii ╚Öi cele care asigur─â prelucrarea superioar─â a lemnului).

Sursa foto: James Morgan/WWF

Lemnul din p─âdurile statului – un bun de care depind milioane de rom├óni

Jumătate din pădurile din România se află în proprietatea statului și fac subiectul acestui regulament. Anual sunt recoltate circa 9 milioane de metri cub de lemn.

Lemnul r─âm├óne principala surs─â de materie ╚Öi energie pentru comunit─â╚Ťile din spa╚Ťiul rural. Jum─âtate din popula╚Ťia ╚Ť─ârii folose╚Öte lemnul pentru ├«nc─âlzire, g─âtit ╚Öi construc╚Ťii rurale. Necondi╚Ťionarea accesului la aceast─â resurs─â este o chestiune de supravie╚Ťuire dar contribuie ╚Öi la p─âstrarea identit─â╚Ťii culturale a comunit─â╚Ťilor locale.

Care sunt principalele modific─âri aduse Codului silvic

Acum, foarte pu╚Ťin din lemnul exploatat de companii din p─âdurile de stat ajunge la popula╚Ťie, deoarece singurul criteriu de valorificare este pre╚Ťul ob╚Ťinut imediat, pre╚Ťul cel mai mare – astfel companiile se adapteaz─â spre modele de afaceri ce presupun doar o prelucrare primar─â a lemnului, ┬áse orienteaz─â c─âtre pie╚Ťe externe, iar lemnul nu mai ajunge la popula╚Ťia local─â dec├ót la pre╚Ťuri exorbitante (adesea inaccesibile membrilor comunit─â╚Ťilor locale).

Comentarii

comentarii