WWF România solicită protejarea insectelor polenizatoare

in EcoLIFESTYLE 15 June 20186 Views

Majoritatea statelor membre UE vor interzice, p├ón─â la finalul anului, trei pesticide d─âun─âtoare mediului ╚Öi s─ân─ât─â╚Ťii umane. Rom├ónia a fost una dintre pu╚Ťinele ╚Ť─âri care au votat ├«mpotriva interzicerii acestor substan╚Ťe. ╚Üin├ónd cont de faptul c─â insectele polenizatoare sunt ├«n pericol din cauza pesticidelor, WWF Rom├ónia solicit─â protejarea acestora, prin elaborarea unei strategii na╚Ťionale.

WWF România solicită protejarea insectelor polenizatoare

Rom├ónia sus╚Ťine folosirea pesticidelor

├Än luna aprilie, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE) au sprijinit propunerea Comisiei Europene de a interzice complet utilizarea a trei pesticide (clothianidin, imidacloprid ┼či thiamethoxam) dovedite, prin studii ╚Ötiin╚Ťifice, a fi extrem de d─âun─âtoare mediului ╚Öi s─ân─ât─â╚Ťii umane.

Reglementarea urmeaz─â s─â intre ├«n vigoare p├ón─â la sf├ór┼čitul anului. Mai mult dec├ót at├ót, Curtea European─â de Justi┼úie a dat c├ó┼čtig de cauz─â Comisiei Europene (CE), care ├«n aceast─â lun─â, a luat decizia de a interzice utilizarea acestor pesticide, folosite ├«n agricultur─â, ├«ncep├ónd cu 2019.

Rom├ónia, unul dintre statele din UE cu cea mai mare biodiversitate, a fost una dintre pu┼úinele ┼ú─âri care au votat ├«mpotriva interzicerii acestor substan╚Ťe, solicit├ónd ├«n continuare derog─âri pentru a folosi aceste substan╚Ťele, transmit cei de la WWF Rom├ónia, ├«ntr-un comunicat.

vegis.ro

Insectele polenizatoare, în pericol din cauza pesticidelor

Insectele joacă un rol important în asigurarea hranei, prin polenizare, însă acestea sunt în pericol din cauza pesticidelor și a utilizării terenurilor agricole, declinul lor fiind vizibil peste tot în Europa.

Conform studiilor realizate la nivelul UE, mai mult de jum─âtate dintre cele 56 de specii de polenizatori enumerate ├«n Directiva Habitate (legea care protejeaz─â la nivel european aceste insecte) se afl─â ├«ntr-o stare de conservare precar─â sau sunt pe cale de dispari╚Ťie. Spre exemplu, num─ârul de fluturi de paji╚Öte din UE a sc─âzut ├«n ultimii 25 de ani cu 32%, pentru multe specii situa╚Ťia fiind acum critic─â.

Produc╚Ťia agricol─â are de suferit ├«n mai toate ╚Ť─ârile din cauza dispari╚Ťiei insectelor polenizatoare (de exemplu, cea de mere din Marea Britanie sau cea de semin╚Ťe oleaginoase din Finlanda). ├Än total, se estimeaz─â c─â 84% din culturile UE, evaluate la 15 miliarde de euro pe an, ╚Öi 80% din flora s─âlbatic─â se bazeaz─â pe polenizarea insectelor.

 WWF România solicită protejarea insectelor polenizatoare

WWF Rom├ónia face apel c─âtre autorit─â╚Ťile statului rom├ón pentru a lua m─âsuri c├ót mai urgente pe plan na╚Ťional ├«n aceast─â privin╚Ť─â.

Organiza╚Ťia solicit─â dezvoltarea unei strategii ╚Öi a unui plan de ac╚Ťiune ├«n privin╚Ťa conserv─ârii insectelor polenizatoare, cu ac╚Ťiuni care ╚Ťin de la politici ├«n domeniul mediului ╚Öi agriculturii, politici de alocare financiar─â pentru m─âsuri ce vizeaz─â men╚Ťinerea sau ├«mbun─ât─â╚Ťirea popula╚Ťiilor, gestionarea durabil─â a habitatelor cu flor─â bogat─â, inclusiv refacerea habitatelor care joac─â un rol important ├«n men┼úinerea polenizatorilor, p├ón─â la m─âsuri de ├«mbun─ât─â╚Ťire a cuno╚Ötin╚Ťelor legate de polenizatori, monitorizarea acestora ╚Öi ac╚Ťiuni de comunicare a rolului important pe care ace╚Ötia ├«l au.

Comentarii

comentarii