WWF România solicită protejarea insectelor polenizatoare

in EcoLIFESTYLE 15 June 2018 28 Views

Majoritatea statelor membre UE vor interzice, până la finalul anului, trei pesticide dăunătoare mediului și sănătății umane. România a fost una dintre puținele țări care au votat împotriva interzicerii acestor substanțe. Ținând cont de faptul că insectele polenizatoare sunt în pericol din cauza pesticidelor, WWF România solicită protejarea acestora, prin elaborarea unei strategii naționale.

WWF România solicită protejarea insectelor polenizatoare

România susține folosirea pesticidelor

În luna aprilie, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE) au sprijinit propunerea Comisiei Europene de a interzice complet utilizarea a trei pesticide (clothianidin, imidacloprid şi thiamethoxam) dovedite, prin studii științifice, a fi extrem de dăunătoare mediului și sănătății umane.

Reglementarea urmează să intre în vigoare până la sfârşitul anului. Mai mult decât atât, Curtea Europeană de Justiţie a dat câştig de cauză Comisiei Europene (CE), care în această lună, a luat decizia de a interzice utilizarea acestor pesticide, folosite în agricultură, începând cu 2019.

România, unul dintre statele din UE cu cea mai mare biodiversitate, a fost una dintre puţinele ţări care au votat împotriva interzicerii acestor substanțe, solicitând în continuare derogări pentru a folosi aceste substanțele, transmit cei de la WWF România, într-un comunicat.

vegis.ro

Insectele polenizatoare, în pericol din cauza pesticidelor

Insectele joacă un rol important în asigurarea hranei, prin polenizare, însă acestea sunt în pericol din cauza pesticidelor și a utilizării terenurilor agricole, declinul lor fiind vizibil peste tot în Europa.

Conform studiilor realizate la nivelul UE, mai mult de jumătate dintre cele 56 de specii de polenizatori enumerate în Directiva Habitate (legea care protejează la nivel european aceste insecte) se află într-o stare de conservare precară sau sunt pe cale de dispariție. Spre exemplu, numărul de fluturi de pajiște din UE a scăzut în ultimii 25 de ani cu 32%, pentru multe specii situația fiind acum critică.

Producția agricolă are de suferit în mai toate țările din cauza dispariției insectelor polenizatoare (de exemplu, cea de mere din Marea Britanie sau cea de semințe oleaginoase din Finlanda). În total, se estimează că 84% din culturile UE, evaluate la 15 miliarde de euro pe an, și 80% din flora sălbatică se bazează pe polenizarea insectelor.

 WWF România solicită protejarea insectelor polenizatoare

WWF România face apel către autoritățile statului român pentru a lua măsuri cât mai urgente pe plan național în această privință.

Organizația solicită dezvoltarea unei strategii și a unui plan de acțiune în privința conservării insectelor polenizatoare, cu acțiuni care țin de la politici în domeniul mediului și agriculturii, politici de alocare financiară pentru măsuri ce vizează menținerea sau îmbunătățirea populațiilor, gestionarea durabilă a habitatelor cu floră bogată, inclusiv refacerea habitatelor care joacă un rol important în menţinerea polenizatorilor, până la măsuri de îmbunătățire a cunoștințelor legate de polenizatori, monitorizarea acestora și acțiuni de comunicare a rolului important pe care aceștia îl au.

Comentarii

comentarii