Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Yemen ar putea ramane fara resurse de apa

Yemen, una dintre cele mai sarace tari din Orientul Mijlociu, ar putea fi prima care va ramane fara resurse de apa in cativa ani, sustin o serie de experti citati de CNN. Acest lucru va avea consecinte dezastruoase asupra populatiei, care numara in prezent 24 de milioane de oameni si care se va dubla in urmatorii zece ani.

In capitala Yemen-ului, Sanaa, populatia creste cu 7% pe an, punand presiune asupra resurselor limitate. Una dintre probleme este planta narcotica numita “qat”, a carei cultivare este esentiala pentru economia tarii, deoarece este consumata de 75% dintre barbatii din Yemen. Planta a acaparat deja mare parte dintre terenurile pe care fermierii cultivau candva vita de vie si necesita o cantitate de cinci ori mai mare de apa decat via.

Ambitia fermierilor de a-si imbunatati recoltele este lesne de inteles, avand in vedere ca traiesc intr-o tara in care cinci milioane de oameni sufera de foame in fiecare zi. Desi fermele de qat din Yemen inghit circa 40% din rezerva de apa a tarii, acestea nu sunt singurele responsabile pentru criza la care s-a ajuns.

Nivelul apei din Yemen scade cu 2 metri pe an, iar guvernul nu reuseste sa administreze eficient saparea puturilor, admitand ca 99% din extractia din panza freatica a tarii este ilegala, fara licenta. Pe de alta parte, in Sanaa apar tot mai multi “imigranti ai apei”, iar autoritatile iau in calcul relocarea capitalei pe coasta, pentru a profita mai mult de apa desalinizata de care se bucura alte state din zona.

Seceta este si o problema globala – la fel ca in Somalia, unde seceta a fost pusa pe seama conflictelor care au loc in regiune, si in Yemen exista lupte pentru apa, care i-ar putea ajuta pe insurgenti sa continue sa isi extinda puterea in zone izolate, departe de controlul statului. Pe masura ce criza apei s-a agravat, guvernul si-a concentrat eforturile in directia managementului resurselor in centrele urbane, unde doreste sa isi pastreze sustinerea politica.

“Esecul de a stabili corporatii locale de apa in unele regiuni izolate, care pana acum n-au primit prea mult ajutor sau sprijin social din partea guvernului central, a dus la cresterea temerilor ca unii membri ai al Qaeda ar putea sa se ascunda acolo”, a scris Christopher Boucek, de la Carnegie Endowment for International Peace.

El a adaugat ca guvernul ar putea lua masuri pentru a imbunatati situatia, pornind de la eliminarea subventiilor pentru cultivarea plantei qat, pana la interzicerea accesului oamenilor din mediul rural in zonele urbane si asa aglomerate.

 

spot_img

Ultimele știri