Z─âc─âm├óntul de minerale rare din Oceanul Pacific ar putea fi o rezerv─â semi-infinit─â crucial─â vie╚Ťii moderne

in Business 14 April 20189 Views

Omenirea consum─â din ce┬á├«n ce mai┬ámulte┬áelemente rare ale p─âm├óntului┬á ├«ntruc├ót acestea se folosesc aproape la orice, de la┬átelefoane mobile┬ála┬áma╚Öini┬áhibride. ├Äns─â, aceste minerale┬ácruciale pentru via╚Ťa modern─â sunt┬ádestul de┬ágreu de┬ág─âsit.

Zăcământul de minerale rare din Oceanul Pacific

Totu╚Öi, o mul╚Ťime de astfel de elemente rare, se ascund ├«n noroiale aflate la mare ad├óncime, sub apele Oceanului Pacific.

Cercet─âtorii japonezi au cartografiat rezervele de minerale rare din acest noroi, ╚Öi au descoperit c─â este suficient pentru a alimenta cererea global─â ├«ntr-o propor╚Ťie “semi-infinit─â”, potrivit unui nou studiu, publicat ├«n revista “Scientific Reports”.

Cartografierea a arat─ât faptul c─â o regiune de 2.500 de kilometri p─âtra╚Ťi din insula japonez─â de sud ar trebui s─â con╚Ťin─â 16 milioane de tone de elemente valoroase ╚Öi “are poten╚Ťialul de a furniza lumii aceste metale pe un termen semi-infinit”, se arat─â ├«n studiu.

Rezervele din zon─â ofer─â “un mare poten╚Ťial ca depozite de minereu pentru unele dintre elementele cele mai importante din societatea modern─â”, au┬áspus Yutaro Takaya, cercet─âtor ├«n cadrul Universit─â╚Ťii Waseda ╚Öi Yasuhiro Kato de la Universitatea din Tokyo.

Echipa, format─â din membrii de la mai multe universit─â╚Ťi, companii ╚Öi institu╚Ťii guvernamentale, a studiat Oceanul Pacific de Vest de l├óng─â Insula Minamitorishima, Japonia.

Zona ofer─â “un mare poten╚Ťial ├«n leg─âtur─â cu depozitele de minereu necesare pentru unele dintre produsele cele mai importante din societatea modern─â”, spun cercet─âtorii.

Elementele sunt folosite pentru a produce magne╚Ťii care pun ├«n mi╚Öcare motoarele ma╚Öinilor de sp─âlat, luminile fluorescente ╚Öi chiar ╚Öi turbinele eoliene.

Cum ar putea fi exploatat zăcământul

Aceste minerale se g─âsesc ├«n scoar╚Ťa P─âm├óntului, ╚Öi de fapt nu sunt deloc rare. Dar, ceea ce le face rare este faptul c─â sunt adesea greu de ob╚Ťinut la o scar─â larg─â pentru c─â sunt prea dispersate pentru a fi exploatate eficient.

Sub mare, curen╚Ťii hidrotermali recupereaz─â mineralele care, ├«n timp, se acumuleaz─â ├«n noroiul de pe podeaua m─ârii. Echipa a extras mineralele valoroase prin ├«mpr─â╚Ötierea noroiului cu ajutorul unui utilaj numit separator de hidrociclonic. Acest dispozitiv ├«mparte diferite materiale ├«n func╚Ťie de densitate. ├Än consecin╚Ť─â, cercet─âtorii au reu╚Öit s─â extrag─â granule mici de fosfat de calciu bogat ├«n elemente de p─âm├ónturi rare.

Exploatarea unei ma╚Öini ca aceasta pe fundul m─ârii, ar elimina o parte din n─âmolul inutil, reduc├ónd ├«n mare m─âsur─â cantitatea total─â de noroi care trebuie ridicat─â la suprafa╚Ť─â. Astfel, cu o prelucrare eficient─â a mineralelor, cercet─âtorii spun c─â acest rezervor masiv ar putea da cur├ónd valoroasele elemente de minerale rare.

Lumea se bazeaz─â ├«n mare m─âsur─â pe China pentru minereurile rare, iar Beijingul produce cele mai multe dintre elementele disponibile ├«n prezent pe pia╚Ť─â. Numai c─â Beijingul a restric╚Ťionat sever exporturile acestor produse ├«n momente de tensiune diplomatic─â.

Studiul japonez a subliniat importan╚Ťa eforturilor de a dezvolta metode eficiente ╚Öi economice pentru colectarea noroiului de ad├óncime.

Cantitatea enorm─â a resurselor ╚Öi eficien╚Ťa prelucr─ârii mineralor sunt indicatori puternici c─â aceast─â nou─â surs─â de n─âmoluri bogate ├«n p─âm├ónturi rare ar putea fi exploatat─â ├«n viitorul apropiat”, se arat─â ├«n studiu.

Comentarii

comentarii